På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Marie - Motorcykelordonnans i Hemvärnet

Marie gick med i Hemvärnet för att få göra skillnad. Nu får hon göra det i sin befattning som motorcykelordonnans. 

Marie arbetar som motorcykelordonnans på ett insatskompani vilket betyder att hon har ett hemvärnsavtal på åtta dygn per år.

– Jag hade tänkt att jag skulle lägga ner allt med MC och hade precis sålt min civila hoj. Men så ansökte jag om att få gå med i Hemvärnet och ändrade mig.

Som motorcykelordonnans är hon länken mellan olika grupper ute i fält. En viktig arbetsuppgift är att tillsammans med stridskamraten besöka plutoner och kompanier och förmedla olika typer av information med hjälp av motorcykeln. Det kan även ske transporter av materiel, befäl, soldater, hundar eller annat.

Spaning och att reka olika områden är andra vanligt förekommande uppgifter.

– Jag och min stridskamrat ser över om vägen är framkomlig för hela kompaniet. Vi behöver ta hänsyn till alla fordon och deras vikt och se efter om det till exempel finns en bro eller tunnel som kan innebära problem, säger Marie.

Arbetsuppgifterna innebär en stor variation och att köra MC i alla tänkbara väder och terräng, att frysa hör till förklarar Marie. För att passa i rollen är det bra om du kan hantera tempoväxlingar.

– Det blir mycket väntan ibland, men sen händer något och du behöver vara snabb och lösningsorienterad.

"Hemvärnet blir bara roligare och roligare med åren."

Det bästa med Hemvärnet enligt Marie är kamratskapet. Via Hemvärnet har hon deltagit i flera långdistansmarscher både i Sverige och utomlands och lärt känna andra soldater i bland annat Belgien och Norge. 

– Jag har fått flera nära vänner via Hemvärnet och det har gjort att jag gått längre marscher både civilt och militärt. Hemvärnet blir bara roligare och roligare med åren, avslutar Marie.

Läs mer om motorcykelordonnans.

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.