Mattias är soldat i 11:e Gränsjägarbataljonen i östra Norrbotten. Han har nyligen genomfört sin grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F) – Vi blev väldigt sammansvetsade i gruppen!
När Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 kände Mattias från Kalix att det var dags att söka sig till Hemvärnet. Tanken hade kommit och gått genom åren efter att hans värnplikt inte blev av på grund av nedskärningar i försvaret under tidigt 2000-tal.
– En kollega på jobbet är med i Hemvärnet, han hjälpte mig att komma igång och vi diskuterade mycket. Det var skönt att kunna ställa frågor om befattningarna till honom, säger Mattias.
Sagt och gjort, Mattias ansökte till signalist eftersom han alltid haft ett intresse för radio och samband. När han var yngre var han aktiv i Försvarsutbildarnas ungdomsförbund och höll på med radio där.
GU-F för alla som saknar militär bakgrund
Eftersom Mattias saknar en militär utbildning behövde han först genomföra GU-F, en så kallad grundläggande soldatutbildning för frivilliga. GU-F-utbildningarna anordnas av de frivilliga försvarsorganisationerna i samarbete med Försvarsmakten. Mattias gick utbildningen via FRO (Frivilliga radioorganisationen) eftersom målet var att bli signalist i Hemvärnet.
Utbildningen pågick i 14 dagar och schemat innehöll allt från värdegrund och soldatregler, till personlig utrustning, vapenhantering och första hjälpen. Deltagarna fick också lära sig att sätta upp en förläggning, resa tält, laga mat och släcka bränder.
– Det är väldigt intensivt med långa dagar och fullspäckat schema från morgon till kväll. Det var fantastiskt roligt vilket gjorde allt mycket lättare. Alla var väldigt motiverade och gruppen bestod av blandade specialistbefattningar, säger Mattias.
Han förklarar att utbildningen innehöll en bra mix av teori och praktisk tillämpning. Majoriteten av tiden lades på praktiska moment och repetition av dem. Hela andra veckan var vigd åt vapentjänst, något som Mattias berättar var utmanande för de allra flesta.
Skarp inlärningskurva under vapenhanteringen
– Det är väldigt mycket att lära sig, man måste vara på tå hela tiden. Det hjälper om man har erfarenhet från vapen innan, en del hade det och andra inte. Du får en riktigt skarp inlärningskurva.
Mattias lyfter fram Försvarsmaktens skickliga instruktörer som fanns där och stöttade hela tiden, alltid med ett tydligt säkerhetstänk som gjorde alla i gruppen trygga. Han säger också att gemenskapen snabbt blev stark och fortfarande håller i sig.
– Vi blev väldigt sammansvetsade när vi hjälpte varandra i alla moment. Vi startade en gruppchatt under utbildningen där vi fortsatt har kontakt. Vi skriver om hur det går med våra vidareutbildningar, tips och trix, tankar och funderingar. Några har jag blivit nära vän med, det är jätteroligt.
När Mattias får frågan om vad som var mest minnesvärt från GU-F:en svarar han:
– Slutövningen, när allt vi övat på föll på plats. Det var stort att gå från att vara helt civil, till att genomföra de här två intensiva veckorna och bli soldat. Jag har lärt mig otroligt mycket. Slutövningen under två dygn var ett kvitto på att vi klarat det.
Utöver GU-F har Mattias också deltagit på ett hemvärnsintro med sitt förband. Nu väntar en befattningsutbildning i tre steg innan han kan titulera sig signalist i Hemvärnet.