På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

“ATT GÅ MED I HEMVÄRNET ÄR DEN BÄSTA PRESENTEN JAG HAR FÅTT” 

Sema-Nur hade länge drömt om att arbeta i militären. Nu får hon leva ut den drömmen i Hemvärnet. Som stabsassistent är hon spindeln i nätet i staben och hanterar kommunikation i olika former.   

Sema-Nur är uppvuxen bland militärer och har fantiserat om att själv bli soldat sedan barnsben. Hon minns hur hon provade sin pappas mössa och kavaj som liten och ville vara som honom. Men fantasierna stannade vid en dröm eftersom kvinnor inte fick göra militärtjänst i hennes hemland Azerbajdzjan. 

Som 19-åring flyttade Sema-Nur till Sverige och fick reda på att både kvinnor och män kan arbeta i Försvarsmakten. Hon kände direkt att hon skulle gå med någon gång i framtiden. Drygt 10 år senare skickade hon in sin ansökan.  

– När jag fyllde 30 så fick jag veta att jag gått vidare i Hemvärnet. Jag minns att vi hade kalas hemma och jag utbringade en skål och sa att det här är den bästa presenten som jag har gett mig själv, säger Sema-Nur. 

Ovant och många nya saker på GU-F 

Äntligen skulle hon få vara med och bära uniformen med stolthet och bidra till ett tryggt land. Först var det dags för GU-F, en så kallad grundläggande soldatutbildning för frivilliga. Hon berättar hur ovant och nytt allt kändes. Många av kamraterna hade jägarlicens och hon beskriver hur hon hela tiden låg ett steg efter. Första veckan var det mycket teori och sedan dags för vapenhantering.  

– Det var första gången jag såg ett vapen på nära håll. Eftersom jag gick utbildningen som mc-ordonnans skulle jag ha en pistol. När jag öppnade min vapenlåda kände jag verkligen att det är allvar nu.   

Sema-Nur beskriver hur hon efter 40 timmars vapenträning saknade något när hon lade ifrån sig hölstret på kvällen. Det kändes fel att inte ha vapnet så nära som möjligt. 

Efter GU-F:en kom coronapandemin och det fanns ingen möjlighet att genomföra befattningsutbildningen. Sema-Nur hade inte heller någon att övningsköra med och det var svårt att boka kurser för mc-körkort. En tid senare frågade hennes bataljonschef om hon kunde tänka sig att bli stabsassistent istället, eftersom det fanns lediga utbildningsplatser och hon kunde passa i rollen. 

Hon tackade ja, åkte upp till fjällen och gick sin befattningsutbildning i 35 minusgrader. 

– Det var två veckor med teori, teori, teori. På eftermiddagarna övade vi praktiskt. Vi läste kartor, ritade och lärde oss radiokommunikation, säger Sema-Nur. 

Den nya befattningen blev en fullträff 

Hon förklarar att hon inte var bekant med karttjänst sedan tidigare men att hon övade extra under kvällarna i soldathemmet. Instruktörerna var också jätteduktiga och hjälpsamma. 

Efter befattningsutbildningen har Sema-Nur hunnit genomföra sitt hemvärnsintro och deltagit på en krigsförbandsövning. Hon har fått mersmak för sin befattning och vill bara lära sig mer. 

– Under övningen insåg jag vilken spindel i nätet jag är med min specialitet. Jag lyssnar, ritar och antecknar. Den gyllene regeln är att vara den första som hör allt. 

Nästa stora övning är i april och under året vill Sema-Nur fortsätta att vidareutbilda sig och hålla sig uppdaterad. Hon funderar på att gå kurser för radio 180, minröjning och orderträning.

Möt fler av våra soldater

Möt Emma, Ellen, Lorenzo och flera andra av våra soldater som berättar hur det är att vara aktiv i Hemvärnet.

Fler intervjuer

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.