På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Staffan - signalist i Hemvärnet

Staffan hade funderat på att gå med i Hemvärnet under en längre tid men livet kom emellan och det var först 2014 han påbörjade sin avtalsprocess. I dag har han en befattning som plutonssignalist.

Eftersom Staffan hade genomfört värnplikten gick det snabbt att komma tillbaka till det militära tänket. Han tyckte hemvärnsintrot innehöll många bra moment som väckte tidigare kunskaper till liv.

– Jag gjorde lumpen på beredskapskompaniet på Gotland och då fanns det inga yrkesanställningar. Jag hamnade på ett civilt jobb men har alltid längtat tillbaka till det gröna livet, säger Staffan.

"Det är fysiskt tungt och du behöver ha en grundkondition för att orka med."

Jobbet som plutonssignalist innebär att han är länken mellan grupper i fält och kompaniledningen. Han har i uppdrag att bevaka olika områden genom dold spaning och rapportera in information om vad som händer. 

För det mesta övar de i skärgården som är Staffans hemmaplan. Han gillar variationen på uppgifterna och den unika amfibiemiljön. Men det är viktigt att vara medveten om att jobbet kräver en viss fysik.

– Det är fysiskt tungt och du behöver ha en grundkondition för att orka med. Radio 180 väger cirka 10 kilo, sen är det skyddsväst, vapen och fler grejer, säger Staffan.

Han har hållit på med skytte hela livet och hans nästa steg i Hemvärnet är att utbilda sig till vapeninstruktör för att kunna utbilda andra. Staffans uppmaning till alla som funderar på att söka är tydlig.

– Tveka inte! Se till att få det gjort bara, du kommer ångra att du inte började tidigare.

Det bästa med Hemvärnet enligt honom själv är den kamratskap och goda sammanhållning som finns i organisationen.

– Jag har träffat så mycket folk som jag aldrig hade träffat annars i livet. Alla har samma inställning och mål och det är bra ledarskap, säger Staffan.

Läs mer om signalist.

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.