Fredrik kombinerar två intressen i rollen som flygingenjör

Hur är det att arbeta som ingenjör och pilot i ett och samma yrke och vad gör egentligen en flygingenjör i aktiv flygtjänst? Vi har träffat Fredrik Süsskind som arbetar som flygingenjör på flygstaben.

Fredrik Süsskind är flygingenjör i aktiv flygtjänst.
Fredrik Süsskind är flygingenjör i aktiv flygtjänst.
Fredrik Süsskind inför ett skjutprov med Robot 98 på Vidselbasen. Foto: Försvarets materielverk, FMV
Fredrik Süsskind är flygingenjör i aktiv flygtjänst.
Fredrik Süsskind efter en genomförd leveransflygning av Jas 39 Gripen från Sverige till thailändska flygvapnet. Foto: Försvarsmakten
Fredrik Süsskind är flygingenjör i aktiv flygtjänst.
Fredrik Süsskind inför ett flygprov med spaningskapsel på Jas 39 Gripen C/D. På bilden från vänster Joakim Wengelin, Urban Dahlgren och Fredrik Süsskind Foto: Pia Ericson

Sedan några månader tillbaka arbetar Fredrik Süsskind på flygstabens planeringsavdelning som chef vid gripensektionen, där han ansvarar för den långsiktiga utvecklingen av Gripensystemet. En roll som kräver teknisk specialistkunskap och förståelse för systemet. Med sin bakgrund som flygingenjör i aktiv flygtjänst under nästan 30 år är han rätt person för jobbet.

– Min erfarenhet som både provflygare och pilot, i kombination med min ingenjörsbakgrund, ger mig en förståelse för hur tekniken kan användas operativt. Den kunskapen är ovärderlig i min nuvarande roll på flygstaben, säger Fredrik Süsskind.

VÄGEN TILL YRKET

Fredrik gjorde sin grundutbildning med värnplikt 1989 vid arméns tekniska skola. En kompis från värnplikten sökte sig sedan till flygvapnet och Fredrik bestämde sig för att göra detsamma och skickade in en ansökan. Fredrik påbörjade därefter sin utbildning till civilingenjör vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm och när han senare blev kallad till pilottesterna hade han nästan glömt bort sin ansökan.

Testerna gick över förväntan och nu hade han två val – att börja pilotutbildningen direkt, eller läsa klart civilingenjörsutbildningen och bli flygingenjör i aktiv flygtjänst. Valet var enkelt och han valde det senare. Efter tredje året på KTH antogs Fredrik som officersaspirant inom flygvapnet och efter sin civila examen anställdes han som flygingenjör.

– Jag fick möjligheten att utbilda mig till pilot inom flygvapnet. Att få vara en del av en stridsflygdivision och flyga högprestandaflygplan var en unik karriärmöjlighet. Ett yrkesval, där jag med glädje sett fram emot att gå till jobbet varje dag, säger Fredrik Süsskind.

En av de bästa sakerna med att arbeta som flygingenjör i aktiv flygtjänst är att det är ett utmanande jobb. Yrket är varierande och det är viktigt att du är flexibel och initiativrik, att du har en stark drivkraft och att du är villig att arbeta inom många olika områden.

– En utmaning är att få balans mellan flygtjänsten och de andra arbetsuppgifterna. Då flygtjänsten är central i rollen så gäller det att prioritera i vardagen, säger Fredrik Süsskind.

Att han trivs med sitt yrkesval råder det inga tvivel om. Fredrik har arbetat i Försvarsmakten i 30 år och fler ska det bli. Han vill varmt rekommendera utbildningen till alla som har ett tekniskt intresse och vill bli piloter.

Läs mer om yrket

Tycker du att det verkar som ett spännande jobb? Klicka här för att läsa mer om hur du blir flygingenjör i aktiv flygtjänst.