På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Ta din utbildning till nya höjder

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Röjdykare på uppdrag i vatten.

Bli flygingenjör i aktiv flygtjänst

Kombinera dina ingenjörskunskaper med pilotyrket. Vi söker dig som påbörjat eller slutfört en civilingenjörsutbildning. Förutsättningen är att du läst minst 180 högskolepoäng ingenjörsstudier och klarar pilottesterna.

Som flygingenjör i aktiv flygtjänst arbetar du på en unik arbetsplats, med den absolut senaste tekniken. Med din kompetens som både ingenjör och pilot påverkar du flygvapnets drift, teknik, taktik och säkerhet och blir en viktig resurs i försvaret av Sverige.

 

Läs mer om rollen som flygingenjör i Befattningsguiden

ANSÖK TILL PILOTTESTERNA

För att bli flygingenjör i aktiv flygtjänst ansöker du om att göra pilottesterna. Läs mer om hur testerna går till och vilka kraven är för att ansöka.

Läs mer och boka pilottest

Vanliga frågor om flygingenjör

"Det är en unik karriärmöjlighet"

Fredrik kombinerar sina två huvudintressen i rollen som flygingenjör.

Hur är det att arbeta som ingenjör och pilot i ett och samma yrke och vad gör egentligen en flygingenjör i aktiv flygtjänst? Vi har träffat Fredrik Süsskind som arbetar som flygingenjör på flygstaben.

Läs intervjun

Mitt Försvarsmakten

Vill du få tips om jobb- och utbildningsmöjligheter hos oss? Då ska du skapa en profil i Mitt Försvarsmakten. 

Skapa profil

Vägen till stridspilot

Få en unik inblick i utbildningen och yrket som stridspilot. Vägen till stridspilot är en serie på 17 avsnitt.

Till serien

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.