På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Goda ledare sökes

Hur är en god ledare?

När vår omvärld blir allt hårdare, så är egenskaper som ödmjukhet, empati och lyhördhet viktigare än någonsin hos en officer. Du behöver vara stark, men också våga visa dig svag. Ge skarpa order, men också veta när du ska lyssna. Klara av att ta snabba beslut i kris, samtidigt som du kan stanna upp och se  människorna omkring dig. Allt detta får du lära dig under en officersutbildning

Tekniska ledare sökes

Vi behöver bli fler tekniska officerare. Utforska de olika befattningarna vi söker just nu och klicka dig vidare på respektive befattning för att läsa mer

Hampus, ledningssystemofficer på Flygvapnet.

Ledningssystemofficer

Som ledningssystemofficer är du officer och tekniker inom ledningssystem som exempelvis radio- eller datornätverk.

UPPSALA 20130213
Markteletekniker utför service på en flygradar. Soldaterna bär särskild skyddsutrustning då arbetet oftast sker på höjd.

Foto: Alexander Gustavsson / Combat Camera / Försvarsmakten
BILDEN ÄR FRI FÖR PUBLICERING ELLER VISNING UNDER FÖRUTSÄTTNING ATT EN FULLSTÄNDIG FOTOBYLINE ANGES.

Markteletekniker

Som specialistofficer inom markteleteknik har du i uppgift att med hjälp av rörliga sensorer för luftbevakning och flygstridsledning förstärka radartäckningen.

Helikoptertekniker

Som helikoptertekniker ser du till att helikopterförbanden har fungerande helikoptrar. Det innebär att reparera och underhålla helikoptrarna.

Flygtekniker vid Luftstridsskolan.

Flygtekniker

Som flygtekniker är din huvuduppgift att se till att Försvarsmakten har tillgång till väl fungerande flygplan och obemannade luftfarkoster.

KARLSKRONA 20130208

Systemtekniker ombord HMS Nyköping.
Tredje sjöstridsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. Flottiljen har förmåga att kontrollera havsområden, sjövägar och sjöfart, genomföra insatser på och under ytan samt röja minor i hamnområden, kustnära farvatten och på öppet hav.
Tredje sjöstridsflottiljen ligger belägen vid Örlogshamnen i Karlskrona och är tillhör Karlskrona garnison.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten

Systemtekniker

Som specialistofficer och systemtekniker i marinen har du ett brett tekniskt jobb. På fartyget är det du som är experten inom området systemteknik och du har ett stort tekniskt intresse och kunskap

Vapentekniker

Som specialistofficer och vapentekniker jobbar du på ett av Försvarsmaktens fartyg. Du ansvarar för underhåll och översyn av fartygets vapensystem.

KARLSKRONA 20130208

Skeppstekniker ombord HMS Nyköping.
Tredje sjöstridsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. Flottiljen har förmåga att kontrollera havsområden, sjövägar och sjöfart, genomföra insatser på och under ytan samt röja minor i hamnområden, kustnära farvatten och på öppet hav.
Tredje sjöstridsflottiljen ligger belägen vid Örlogshamnen i Karlskrona och är tillhör Karlskrona garnison.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten

Skeppstekniker

Som skeppstekniker ansvarar du för drift och underhåll av exempelvis motorsystem, pumpar och generatorer på marinens olika fartyg.

MARMAL 20110429 På den svenska afghanistanstyrkans verkstad på Camp Marmal repareras både stort och smått. Enheten är en del av den svenska styrkans NSE, National Support Element. Sverige leder sedan mars 2006 ett Provincial Reconstruction Team (PRT) i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan. Styrkan arbetar inom ramen för International Security Assistance Force, Isaf. Den utför sitt arbete på inbjudan av Afghanska regeringen och med stöd av ett FN-mandat. 

Foto: Sgt Anna Norén/Försvarsmakten/Combat Camera

Marktekniker

Som marktekniker är du proffs på att underhålla och laga fordon och vapen. Du kan arbeta i armén eller flygvapnet där du också utbildar andra soldater.

Officersrekrytering 2024

Emma berättar om sin syn på ledarskap

Emma gick specialistofficersutbildning med inriktning markmekanik och jobbar i dag som teknisk chef, kompani på infanteriförband.

Harry berättar om sin syn på ledarskap

Harry gick Officersprogrammet med militärteknisk inriktning och är i dag plutonchef på ett grundutbildningskompani.

Officersrekrytering 2024
Officersrekrytering 2024

Karl berättar om sin syn på ledarskap

Karl gick specialistofficersutbildning med inriktning flygtekniker/helikoptertekniker och jobbar i dag som tekniker i flygtjänst.

VILKEN ROLL
PASSAR DIG BÄST?

Det finns tre olika officersroller. Här kan du läsa mer om utbildningarna så du kan se vilken roll som passar dig bäst.

Bild från examensceremoni för officersprogrammet och Sofu, särskild officersutbildning som hölls framför Militärhögskolan och Karlbergs slott. Försvarshögskolan och FHS.

Officersprogrammet

Som officer är du en ledare med ansvar för personal och verksamhet. Din huvuduppgift är att leda militära operationer. Du klarar av att ta snabba beslut i alla typer av situationer, vilket är avgörande för att kunna lösa de utmaningar du ställs inför i Försvarsmakten.

Specialistofficersutbildningen

Som specialistofficer är du en specialist och expert inom ditt område. Du har kvalificerad utbildning och en yrkeserfarenhet inom ditt specialistområde, vilket kan vara allt från logistik till teknik.

Reservofficersutbildningen

Som reservofficer har du din huvudsakliga sysselsättning någon annanstans i det civila, samtidigt som du är tillsvidareanställd hos oss. Din uppgift är att vara chef och ledare på något av förbanden.

OFFICERSYRKET
I TRE DELAR

Här får du en överblick av vad det innebär att vara officer.

Ledarskap

Som officer i Försvarsmakten är du en ledare som kan möta och leda människor i nya uppgifter, tekniker och miljöer. För att lyckas har du förmågan att bygga förtroende inom gruppen eftersom det är en förutsättning för att gruppen ska kunna hantera de utmaningar som uppstår.

Pedagogik

Att vara officer innebär också att vara lärare och kunna tillämpa pedagogik. Den pedagogiska grundsynen i Försvarsmakten bygger på en modern teoribildning och praktisk erfarenhet.

Kunskap

Som utbildad officer har du avancerade kunskaper och färdigheter inom teori, praktik och beprövad erfarenhet. Men du blir aldrig fullärd eftersom utbildning och utveckling är en viktig del av ditt jobb. Dina kunskaper utvecklas hela tiden genom teoretiska och praktiska övningar.

Så, vem är du och vilken officersroll passar dig?

Håll dig uppdaterad

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten så får du information om jobb och utbildningar som passar dig.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.