Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: ,
  • Verksamhetsområden: Armén
  • Arbetsområden: Artilleri
  • Teman: Fordon/maskiner, Maskinteknik
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
3/5
Teknisk
3/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som artillerisoldat ingår du i en grupp där du jobbar med en specifik inriktning. Det kan exempelvis vara att leverera ammunition, köra fordon, övervaka en radar eller hantera en kanon. Förutom att träna på dina arbetsuppgifter övar du allt från strid till sjukvård.

Rollen som artillerisoldat kräver att du är såväl tålmodig som flexibel. Ibland behöver du vara uthållig och andra gånger behöver du växla upp tempot snabbt.

Du kan också behöva bära tung utrustning långa sträckor till fots. Du måste också gilla att arbeta i grupp.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 10-15 mån
  • Utbildningsplatser:
Kommande utbildningsstarter

05 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

12 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

OLIKA INRIKTNINGAR

Som artillerisoldat kan du arbeta inom flera olika inriktningar. Beroende på vilken inriktning du ska arbeta inom ser din utbildning lite annorlunda ut.

TRANSPORT OCH AMMUNITIONSHANTERING (AMMUNITIONSSOLDAT)

Om du inriktar dig mot transport och ammunitionshantering kör du en tung lastbil och levererar ammunition till kompaniets pjäser. En stor del av arbetet går ut på att öva med ditt fordon i olika situationer.

PANSARTERRÄNGBIL

Du kan också inrikta dig mot förare eller skytt i pansarterrängbil. Då sköter du säkra transporter av andra grupper. Förutom att köra bilen eller hantera vapensystemet sköter du fordonets radiosystem.

ARTILLERISYSTEMET HAUBITS/ARCHER (PJÄSOPERATÖR)

Du kan också arbeta som förare eller operatör på ett så kallat hjulhaubitssystem. Det är en kanon där du får lära dig både förarens och operatörens uppgifter. Du övar på att hantera kanonen i olika miljöer och på att göra i ordning vapensystemet inför skjutning.

REKOGNOSERING (REKOGNOSERINGSSOLDAT)

Rekognosering handlar om att undersöka omgivningen för att hitta bästa plats att placera era vapensystem och tält. Som rekognoseringssoldat jobbar du i en grupp på fem till sju soldater som åker före förbandet och undersöker terrängen.

RADAROPERATÖR (ARTILLERIRADAROPERATÖR)

Som radaroperatör får du utbildning i att styra och övervaka radarsystemet ARTHUR. Du rapporterar sedan underrättelser till chefen. En uppgift som ingår i radaroperatörens jobb är att larma egna förband om det finns en risk för beskjutning. Du kan också få uppgiften att leda indirekt eld.

VÄDERSONDERINGSSOLDAT

Du kan också blir vädersonderingssoldat. Då ingår du i en grupp som är utrustad med ett tekniskt avancerat vädersystem. Din uppgift är att undersöka vädret och förse din bataljon med väderdata. Datan är viktig för bataljonens artillerisystem för att öka möjligheterna att träffa rätt i målet.

Min väg till artillerisoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär