Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter:
  • Verksamhetsområden: Armén
  • Arbetsområden: Försörjning och transport
  • Teman: Extrema utmaningar, Flyg, Fordon/maskiner, Friluftsliv, IT/elektronik, Problemlösning, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
4/5
Fysisk
2/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Förstärkningssoldaten är en specialist inom ledning, logistik eller transport. Du har ett av områdena som din huvudsyssla. Du kan precis som jägarsoldaterna arbeta långa perioder i fält.

Förstärkningssoldaterna jobbar på 32. underrättelsebataljonen, antingen på bataljonens ledningspluton, underhållspluton eller vid den taktiska RPAS-plutonen (TUAV).

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 10 mån
  • Utbildningsplatser:
Kommande utbildningsstarter

12 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Du utbildas för befattningar som finns på 32. underrättelsebataljonen på Livregementets husarer, K 3. Som värnpliktig soldat kommer din utbildning inledningsvis fokusera på dina kunskaper och förmågor som en soldat. Du kommer att tränas under svåra förhållanden för att lära dig att klara av uppgifterna som krävs för att kunna arbeta i ett jägarförband. En stor del av utbildningen genomför du ute i fält, vilket innebär att du kommer lära dig att ta hand om dig själv och dina kamrater oavsett väder eller årstid.

Målet efter grundutbildningen är att du ska klara av dina uppgifter – i alla miljöer. Därför är träningen tung, både fysiskt och mentalt. Du kommer få möjlighet att utmana dig själv och upptäcka att du klarar mer än vad du tror. 

Under utbildningen kommer du lära dig att hantera avancerad teknik men kan också innebära att köra olika typer av fordon. Det kan exempelvis vara terrängfordon eller lastbil, beroende på vilken befattning du blir specialiserad i. Du kan exempelvis jobba i staben, med ledning och samband, underhåll och reparation eller som bildunderrättleseassistent.

Min väg till förstärkningssoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Särskilda krav

Vissa befattningar har särskilda antagningskrav, som kräver att du genomför extra tester för att bli antagen.

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär