Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: ,
  • Verksamhetsområden: Armén
  • Arbetsområden: Bevakning och säkerhet
  • Teman: Problemlösning, Säkerhet
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
3/5
Fysisk
3/5
Teknisk
5/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Du upprätthåller ordning genom att kontrollera att lagar och bestämmelser följs exempelvis att vapen och ammunition förvaras på rätt sätt. 

Du har en bred roll där du kan få flera olika typer av uppdrag. Det kan exempelvis vara trafiktjänst och att göra kontroller av fordon, eskorttjänst där militärpolisen skyddar och säkrar transporter, personskydd där en viss person ska skyddas och brottsutredningar där militär personal är misstänkt eller att militär materiel är inblandad.
Visar det sig att ett brott har begåtts blir din uppgift, under ledning av åklagare, att utreda vem som kan ha begått brottet och om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal. 

Militärpolisen är stödjer också det civila samhället,  ofta i form av råd och information. Det kan exempelvis också vara att bevaka områden eller byggnader som kräver stora resurser. 

Arbetet ställer höga krav på dig som person, att du är självgående och initiativrik. Det innebär också att du har hög personlig mognad och vilja att ta ansvar. Du jobbar ofta i en liten grupp där ni själva måste avgöra vad som är det viktigaste och lämpligt att göra i en viss situation. Du kommer att hantera mycket information och ha flera bollar i luften samtidigt vilket kräver att du är uppmärksam och noggrann i ditt arbete.

Du ska också kunna skydda ditt förband från olika hot som sabotage, annan kriminalitet eller när ett annat land försöker att spionera på Försvarsmakten. 

Att medverka i internationella insatser kommer också att vara en del av ditt arbete. Då är du militärpolis under internationell insats. Det kommer att vara en utmanande och annorlunda erfarenhet, med meritvärde både inom Försvarsmakten och i det civila.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: ,
Kommande utbildningsstarter

20 jun 2022

Sista dag för inskrivning 15 maj 2022

08 aug 2022

Sista dag för inskrivning 03 jul 2022

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Även om arbetet till stor del är praktisk krävs det mycket teoretisk utbildning för att du ska bli en bra militärpolis.

Förutom kunskap som alla soldater måste ha utbildas du även i polisarbete och juridik. Utbildningen sker på Livgardet i Kungsängen.

Du studerar till viss del samma saker som lärs ut på den civila polisutbildningen. Den juridiska delen av utbildningen hålls av lärare från Polishögskolan.  

Min väg till militärpolis

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär