Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Ledning
  • Arbetsområden: Ledning och samband
  • Teman: Extrema utmaningar, IT/elektronik, Naturvetenskap
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
3/5
Fysisk
4/5
Teknisk
3/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Du ingår i en radiolänkgrupp med uppgift att bygga sambandsnät för att olika enheter ska kunna kommunicera med varandra. Alla i gruppen har en specialkompetens, du kan exempelvis vara förare, gruppchef eller operatör. Gemensamt är att ni i första hand är soldater och kan försvara både er själva och era avancerade sambandssystem.

En typisk arbetsuppgift är att tillsammans med andra grupper bygga upp ett sambandsnät. Sambandsnätet är en förutsättning för kommunikationen mellan enheter ska fungera. Det kan handla om att montera antenner i master, torn eller på byggnader.

Du behöver vara duktig på teknik och att hantera stress eftersom det i många fall är bråttom när ni ska flytta radiolänkstationen.

Jobbet som radiolänksoldat är omväxlande. Ena stunden stressigt och jobbigt för att i nästa stund vara lugnt. Det gäller att du snabbt kan växla tempo.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , , ,
Kommande utbildningsstarter

26 jun 2023

Sista dag för inskrivning 21 maj 2023

24 jul 2023

Sista dag för inskrivning 18 jun 2023

07 aug 2023

Sista dag för inskrivning 02 jul 2023

14 aug 2023

Sista dag för inskrivning 09 jul 2023

21 aug 2023

Sista dag för inskrivning 16 jul 2023

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Under din befattningsutbildning får du lära dig att hantera all teknik du kommer använda som radiolänksoldat. Du vidareutvecklar även dina grundläggande soldatfärdigheter genom utökad stridsutbildning och utbildning i fler vapensystem.

Du som är gruppchef kommer ha uppgiften att leda din grupp i både övning och strid. Som gruppchef går du en gruppchefsutbildning där du lär dig ledarskap och pedagogik för att kunna leda din grupp på bästa sätt.

Min väg till radiolänksoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Särskilda krav

Vissa befattningar har särskilda antagningskrav, som kräver att du genomför extra tester för att bli antagen.

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär