Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , ,
  • Verksamhetsområden: Armén
  • Arbetsområden: Markstrid
  • Teman: Friluftsliv, Säkerhet
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
4/5
Fysisk
2/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Du är underställd plutonchefen och jobbar som instruktör för soldaterna. Du utbildar dem i förbandets materiel och grundläggande försvarsmaktsgemensam soldat- och sjömansutbildning. Du lär också ut hur en vårdar och skjuter med olika vapensystem.

Du undervisar också i stridsteknik. Du lär soldaterna hur en order ser ut, vad den innebär, och hur de löser uppgiften. Du ansvarar dessutom för soldaternas fysiska träning.

Som gruppchef bedriver du direkt ledarskap på lägsta nivån, vilket innebär att du lever med dina soldater dygnet runt i samma miljö. Därför är det viktigt att du har personlig mognad och vågar fatta beslut och agera.

Gruppchef för en skyttegrupp

Skyttegrupper finns som stridande förband i en pluton. Som skyttegruppchef leder du din grupp i strid och bestämmer bland annat vilka vapen ni ska använda och er stridsgrupperingsform. Du styr gruppen med tecken, kommandon och signaler.

Din grupp jobbar ofta i samspel med två eller tre andra grupper som tillsammans ska lösa en uppgift. Ni kan till exempel beordras att ta över ett område för att understödja ett annat kompanis anfall.

Att vara spaningsgruppchef

Som spaningsgruppchef arbetar du närmare den egna truppen. Din spaningsgrupp rycker ut med kort varsel för att skaffa uppdaterad och korrekt information innan andra förband avancerar.

Soldaterna är utrustade med vapen och tränade för att kunna leverera underrättelser såväl som att klara en stridssituation.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 11 mån
  • Utbildningsplatser: , , , ,
Kommande utbildningsstarter

05 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

12 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Du utbildas vid Markstridsskolan, MSS, i Kvarn, vid arméns jägarbataljon i Arvidsjaur och K3 i Karlsborg.

Skytte- och spaningsgruppchefer går inledningsvis samma typ av vapenskola som jägargruppchefer.

Sedan utbildas du i anfall och försvar. När till slut instruktörsdelen är klar är du i befattning och tränas då som spanings- och skyttegruppchef.

Vanliga frågor om Skytte/spaningsgruppchef

Är grundutbildningen lika för alla befattningar?

Carl

Min väg till skytte/spaningsgruppchef

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär