Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Hemvärnssoldat
  • Orter: , , , , , , , , , , , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Hemvärnet
  • Arbetsområden:
  • Teman: Fartyg/hav, Maskinteknik
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
2/5
Fysisk
3/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som båtförare är du ansvarig för en av hemvärnets båtar. Det innebär att du måste kunna hantera många uppgifter samtidigt. Förutom att styra och navigera båten är det du som för befälet över besättningen. Du ger order om hur ni ska lösa er uppgift och ansvarar dessutom för sambandet på båten och agerar övningsledare under övningar.

Hemvärnets båtar används för att utföra uppdrag i skärgårdsmiljö. Som båtförare ska du kunna föra befälet över båten såväl vid ytspaning och övervakning som vid stridssituationer eller insatser till stöd för samhället vid kriser.

För att vara båtförare måste du ha ledaregenskaper och vara ansvarsfull som person. Det är du som kontrollerar att alla säkerhetsföreskrifter följs, att båten har fått rätt underhåll och att besättningens sömnläge är godtagbart.

Som båtförare i Hemvärnet kan du bland annat använda G-båt (gruppbåt), Stridsbåt 90, Stridsbåt 90 E och i vissa fall tung trossfärja (600 båt).

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 1 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , , , , , , , , , , ,

Om utbildningen

Det ställs höga krav på dig under utbildningen. Du får både praktisk och teoretisk undervisning som behandlar allt från juridiska frågor till hur du löser tekniska problem som kan uppstå i båten.

Min väg till båtförare Hemvärnet

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Ansökan

Hur din väg in i Hemvärnet ser ut beror på om du genomfört en grundutbildning eller inte.

Oavsett så börjar du med att göra en intresseanmälan i Mitt Försvarsmakten.

Grundläggande soldatutbildning för frivilliga

2 veckor

När din anmälan godkänts börjar du med att läsa grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F).

Du lär dig allt från hur Försvarsmaktens värdegrund ser ut till hur du använder din utrustning och hur du skyddar dig själv och dina kamrater. Du lär dig mycket om dig själv och om hur det är att lösa uppgifter i grupp.

Du måste vara medlem i någon av de frivilliga försvarsorganisationerna för att genomföra utbildningen.

Befattningsutbildning

Du utbildas för den tjänst du ska ha i Hemvärnet. Du genomför utbildningen vid den frivilliga försvarsorganisation som utbildar just din befattning.

Du genomför GU-F och befattningsutbildning via den frivilligorganisation som utbildar befattningen du är intresserad av.

Avtal

Du tecknar avtal med Hemvärnet. I Avtalet framgår att du ska tjänstgöra mellan 4–13 dygn per år och vara beredd att hjälpa till och stödja samhället vid skarpa insatser.

Fortsatt karriär