Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Hemvärnssoldat
  • Orter: , , , , , , , , , , , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Hemvärnet
  • Arbetsområden:
  • Teman: Fartyg/hav, Maskinteknik
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
2/5
Fysisk
3/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som båtförare är du ansvarig för en av hemvärnets båtar. Det innebär att du måste kunna hantera många uppgifter samtidigt. Förutom att styra och navigera båten är det du som för befälet över besättningen. Du ger order om hur ni ska lösa er uppgift och ansvarar dessutom för sambandet på båten och agerar övningsledare under övningar.

Hemvärnets båtar används för att utföra uppdrag i skärgårdsmiljö. Som båtförare ska du kunna föra befälet över båten såväl vid ytspaning och övervakning som vid stridssituationer eller insatser till stöd för samhället vid kriser.

För att vara båtförare måste du ha ledaregenskaper och vara ansvarsfull som person. Det är du som kontrollerar att alla säkerhetsföreskrifter följs, att båten har fått rätt underhåll och att besättningens sömnläge är godtagbart.

Som båtförare i Hemvärnet kan du bland annat använda G-båt (gruppbåt), Stridsbåt 90, Stridsbåt 90 E och i vissa fall tung trossfärja (600 båt).

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 6-9 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , , , , , , , , , , ,

Om utbildningen

Det ställs höga krav på dig under utbildningen. Du får både praktisk och teoretisk undervisning som behandlar allt från juridiska frågor till hur du löser tekniska problem som kan uppstå i båten.

Min väg till båtförare Hemvärnet

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Ett antal tester som genomförs av Rekryteringsmyndigheten för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Utökad mönstring

Vissa befattningar särskilda antagningskrav, som kräver att du genomför extra tester för att bli antagen.

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Anställning

Du börjar arbeta i Försvarsmakten, men fortsätter hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Fortsatt karriär