På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Vilken officersroll passar dig?

Det finns tre olika officersroller och därmed tre olika utbildningar. Här går vi igenom varje roll, så du kan se vilken som passar dig bäst.

Officer

Som officer får du andra att prestera bättre och utvecklar dig själv, hela tiden.

Bli en ledare som får andra att prestera bättre

Som officer är du en ledare med ansvar för personal och verksamhet. Som ledare är du initiativrik och kan motivera och inspirera andra. Din huvuduppgift är att leda militära operationer. Du klarar av att ta snabba beslut i alla typer av situationer, vilket är avgörande för att kunna lösa de utmaningar du ställs inför i Försvarsmakten.

Officersprogrammet

 • Officersprogrammet är en treårig utbildning som leder till en akademisk yrkesexamen med 180 högskolepoäng.

 • 36 månader

 • Militärhögskolan Karlberg i Stockholm

 • Heltid

Specialistofficer

Du är en ledare som kan möta och leda människor i nya uppgifter, tekniker och miljöer.

Bli specialist och expert inom ditt område

Som specialistofficer är du en specialist och expert inom ditt område. Du har kvalificerad utbildning och en yrkeserfarenhet inom ditt specialistområde, vilket kan vara allt från logistik till teknik.

Du är ledare men oftast för en mindre grupp och får arbeta praktiskt. Specialistofficer passar dig som vill arbeta inom en specifik inriktning och samtidigt är redo att och utvecklas i rollen som ledare.

Specialistofficersutbildning

 • Utbildningen varvar teori med praktik och fokuserar på ledarskap och specialkunskaper inom den valda yrkesinriktningen. Välj mellan 12 inriktningar.

 • 18 månader

 • 20+ platser i Sverige

 • Heltid eller deltid

Reservofficer

Att kunna dela med dig av dina kunskaper till kollegor är viktigt i ditt uppdrag och en del av din vardag.

Varva din civila karriär med något helt annat

Som reservofficer har du din huvudsakliga sysselsättning någon annanstans och är samtidigt anställd hos oss. Som reservofficer kan du antingen vara officer eller specialistofficer.

Du arbetar periodvis i Försvarsmakten, till exempel under övningar. Du kommer arbeta och utvecklas i flera nivåer.

Reservofficersutbildning

 • Det finns två olika utbildningar att välja mellan för dig som vill bli reservofficer beroende på om du vill bli specialistofficer eller officer.

 • 6–12 månader

 • 20+ platser i Sverige

 • Heltid eller deltid

Inte riktigt redo att söka än?

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten så länge. På så vis kan du hålla dig uppdaterad om olika möjligheter till jobb och utbildning i Försvarsmakten som kan passa dig.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.