På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Systemingenjör

Förvalta och utveckla Försvarsmakten.

Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten / Combat Camera

Snabbfakta om befattningen

Befattningstyp: Systemingenjör, analytiker, specialist
Orter: Enköping, Örebro, Stockholm, Arboga (mycket i Mälardalen)
Verksamhetsområden: Ledning
Arbetsområden: Ledning och samband
Teman: IT/elektronik
Utbildas via grundutbildningen: Nej

Arbetsuppgifter

Som systemingenjör eller systemanalytiker jobbar du med att säkerställa att Försvarsmaktens system förvaltas och utvecklas. Försvarsmakten arbetar dagligen med en stor mängd olika system som administrativa system kopplat till exempelvis löner och tidrapportering, men även system inom teknisk bevakning och signalskydd. Ditt jobb som systemingenjör eller systemanalytiker är att säkerställa att dessa fungerar och är säkra – för att skapa stabilitet i Försvarsmaktens dagliga arbete.

För att säkra att systemen håller tillräckligt hög säkerhet följer du den tekniska utvecklingen inom ditt område och stödjer eller leder arbetet med uppdateringar. Du arbetar även med metodutveckling för hur systemen ska förvaltas och systemen du arbetar med kan skilja sig en stor del.

Ditt dagliga arbete är varierande och sker i hög grad i team där ni gemensamt tar vara på varandras kompetenser för att förvalta, utveckla, automatisera, förenkla och följa upp. Du kan jobba i utvecklingsprojekt av nya IT-säkerhetssystem samtidigt som du förvaltar det som finns idag. Du kan även arbeta med kravställan av produkter innan de levereras.

Kompetensmässigt kan du arbeta med flera olika inriktningar. Några exempel på dessa är:

  • Stridsledningsradio/taktiska datalänkar
  • Signalskydd
  • Systemförvaltning och metod

Specialist

Du kan även jobba som specialist. Då jobbar du ofta tillsammans med systemanalytiker och systemingenjörer. Som specialist är du ofta kopplad mot ett eller flera system, och har hög kompetens inom dem. Specialister leder ofta arbetet i migrering mellan olika system, uppdateringar eller metodutveckling i systemen.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.