På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Cyberförsvar

Foto: Mattias Andersson/Försvarsmakten

Cyberförsvaret förebygger och upptäcker attacker via internet. IT-attacker kan drabba svenska myndigheter och andra viktiga funktioner i samhället och utgör ett ständigt hot.

Metoderna och tekniken för att utföra cyberattacker utvecklas hela tiden. Det ställer höga krav på Försvarsmakten som bevakar och analyserar trafiken på nätet, dygnet runt, varje dag.

Forskning och utveckling inom cyberområdet är också viktigt för att säkerställa att Försvarsmakten ligger i framkant. Därför samarbetar Försvarsmakten bland annat med Kungliga tekniska högskolan.

Samarbete med KTH

Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet, CDIS, grundades 2020 som ett samarbete mellan Kungliga tekniska högskolan och Försvarsmakten. 

Vid CDIS utvecklar vi kunskap som ska stärka Sveriges cyberförsvar och informationssäkerhet. Här arbetar ledande forskare för att möta utmaningarna som följer av den snabba digitaliseringen av samhället.

Bli cybersoldat

Som cybersoldat är du utbildad för att upptäcka och hantera it-säkerhetsrelaterade incidenter i Försvarsmaktens informationssystem.

Under utbildningen varvar du teori med praktik och får lära dig vanliga sårbarheter i it-system, hur de kan utnyttjas och åtgärdas. Du får nödvändiga grundkunskaper inom it för att förstå cybersäkerhet. 

Läs mer om cybersoldatyrket

Upptäck cyberförsvaret

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten, så får du lära dig mer om det du är intresserad av. Vi skickar också tips på jobb och utbildningar som passar dig.

Skapa profil

Befattningar

cyberförsvar
Cybersoldat

Som cybersoldat är du utbildad för att upptäcka och hantera it-säkerhetsrelaterade incidenter i Försvarsmaktens informationssystem.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.