Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: ,
  • Verksamhetsområden: Cyberförsvar
  • Arbetsområden: Ledning och samband
  • Teman: IT/elektronik, Problemlösning, Säkerhet
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
1/5
Fysisk
3/5
Teknisk
5/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Det viktigaste för denna befattning är inte att du kan springa fort och lyfta tungt – utan att du är kreativ, analytisk och kan tänka logiskt. Det är också en styrka om du är intresserad av problemlösning och vill utvecklas inom cybersäkerhetsområdet.

ATT ARBETA SOM CYBERSOLDAT

Du jobbar med att identifiera cyberhot. Dina upptäckter rapporterar du till ett team som analyserar informationen och beslutar om hur ni ska gå vidare. 

Du jobbar med omvärldsbevakning och sammanställer rapporter kring händelser på internet utifrån bland annat bloggar och media. 

En viktig del av ditt arbete är att identifiera sårbarheter i produkter och komponenter. Du rapporterar kontinuerligt till nästa steg i kedjan.

Som cybersoldat jobbar du också med att installera säkerhetsuppdateringar och konfigurationer i Försvarsmaktens system. Efteråt verifierar du att allt fungerar som det ska.

Du bedriver logganalys på både drift- och säkerhetsloggar och eskalerar misstänkta händelser.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 11 mån
  • Utbildningsplatser: ,

Om utbildningen

Kärnan i cybersoldatutbildningen är hur samhällsviktiga it-system skyddas och försvaras mot angrepp. 

Du varvar teori med praktik och får lära dig vanliga sårbarheter i it-system, hur de kan utnyttjas och åtgärdas. Du får nödvändiga grundkunskaper inom it för att förstå cybersäkerhet. 

Efter utbildningen är du väl rustad för en anställning som antingen soldat eller civil specialist i Försvarsmakten.

Om du blir antagen till grundutbildning som cybersoldat börjar du med att göra en grundläggande militärutbildning. Det är bra att förbereda sig genom att börja träna regelbundet. Läs mer om hur du kan förbereda dig.

KARRIÄRVÄGAR

Din karriär kan utvecklas i flera riktningar. Du kan exempelvis fördjupa dig inom ett teknikområde eller utveckla ditt ledarskap genom en officers- eller specialistofficersutbildning.

Du kan också vidareutbilda dig mot jobb som specialist inom olika kvalificerande yrken. Det kan exempelvis vara som IT-forensiker, incidenthanterare IT-säkerhetsspecialist, penetrationstestare, cyberförsvarsanalytiker eller operatör inom dator- och nätverksoperationer.

Min väg till cybersoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Särskilda krav

Vissa befattningar har särskilda antagningskrav, som kräver att du genomför extra tester för att bli antagen.

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär