På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Hemvärnets
introduktionsutbildning

SÅ FUNKAR INTRODUKTIONSUTBILDNINGEN

Innan du kan placeras som skytte- eller specialistsoldat i ett hemvärnsförband behöver du genomföra Hemvärnets introduktionsutbildning. Introt är både ett utbildningstillfälle och en kontroll för att säkerställa att du har de färdigheter, förmågor och kunskaper som krävs för att bli hemvärnssoldat.

Under utbildningen får du kvittera ut din personliga utrustning och ditt vapen om du inte har gjort det redan. Du kommer att genomföra olika moment i sjukvård, vapenhantering och skarpskjutning. Tillsammans med kamraterna i ditt blivande förband får du lära dig mer om Hemvärnets organisation och tjänstgöringsavtal. Hela gruppen bor tillsammans på utbildningsplatsen.

Det är långa dagar med praktiska övningar och i slutet av kursen kontrollerar vi att du har de kunskaper som krävs.

DU BEHÖVER KUNNA: 

  • marschera 5 km i varierad terräng med 10–15 kg packning* inom 60 minuter 
  • kunna inta och växla mellan liggande-knästående-stående skjutställningar med stridsutrustning obehindrat.

Du får inte vara fysiskt begränsad av till exempel graviditet, sjukskrivning eller annat som kan hämma dig under utbildningen.

Du har rätt att ta ledigt från jobbet under din introduktionsutbildning. Du behöver meddela din arbetsgivare vilket datum du ska genomföra utbildningen så fort som möjligt.

*motsvarar buren stridsutrustning

Träning inför Hemvärnet

TECKNA TJÄNSTGÖRINGSAVTAL

Efter godkänd introduktionsutbildning tecknar du som är skyttesoldat ett tjänstgöringsavtal med Försvarsmakten på ett visst antal dagar som du ska tjänstgöra per år. Du blir även krigsplacerad i din befattning med tjänstgöringsplikt.   

Efter godkänd introduktionsutbildning tecknar du som är specialistsoldat ett tjänstgöringsavtal med Försvarsmakten utan krav på avtalsdygn. Du krigsplaceras i förbandets mobiliseringsreserv i väntan på vidare utbildning. Det innebär att du tillhör ditt förband men inte kan tjänstgöra i din tänkta befattning. Du kan dock delta i viss verksamhet, till exempel som observatör. Ditt förband kommer att informera om vilken verksamhet du kan vara med i. När du är godkänd på grundläggande soldatutbildning för frivilliga, introduktionsutbildning och befattningsutbildning tecknar du ett nytt tjänstgöringsavtal med rätt antal dagar för din befattning. Du blir då krigsplacerad med tjänstgöringsplikt.

5 frågor om
introduktionsutbildningen

I sina jobb som rekryteringskoordinatorer i Försvarsmakten träffar Olivia, Livgrenadjärgruppen, och Daniel, Bohusdalsgruppen, många förväntansfulla elever. Här svarar de på fem frågor om introduktionsutbildningen och hur du bäst kan förbereda dig.

5 frågor om intro

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.