På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

5 FRÅGOR

OM INTRODUKTIONSUTBILDNINGEN TILL HEMVÄRNET

I sina jobb som rekryteringskoordinatorer i Försvarsmakten träffar Olivia, Livgrenadjärgruppen, och Daniel, Bohusdalsgruppen, många förväntansfulla elever. Här svarar de på fem frågor om introduktionsutbildningen och hur du bäst kan förbereda dig.

Hur går utbildningen till? 

Daniel: På introduktionsutbildningen får du hämta ut all din militära utrustning och repetera de kunskaper du har fått i din militära grundutbildning. Vi brukar kombinera introt med en skyddsvaktsutbildning så därför håller vi på i sju dagar. 
 
Olivia: Hos oss genomförs introduktionsutbildningen fredag till söndag. Du får repetera de kunskaper du har från din militära grundutbildning och få ny kunskap gällande försvarsmedicin, vapenutbildning och övrig hemvärnsutbildning.


Hur bor man under introduktionen?   

Daniel, Olivia: Man bor tillsammans med de andra introeleverna. Ibland är det logement men även fältförläggning i tält förekommer. 

Hur gör man med den personliga utrustningen och vapnet efter utbildningen? 

Daniel: Du är personligt ansvarig för all utrustning som du har kvitterat ut. Du förvarar all utrustning förutom ditt eldhandvapen i ditt hem. 

Olivia: Se till att alltid ha ordning och reda på din utrustning. Du behöver vårda utrustningen efter övning och ha viss utrustning packad så du är förberedd. 

Vad är nästa steg efter introduktionsutbildningen?

Daniel: Efter godkänd introduktionsutbildning har du som skyttesoldat ett tjänstgöringsavtal på ett visst antal dagar som du ska tjänstgöra per år. Du blir även krigsplacerad i din befattning med tjänstgöringsplikt. 

Olivia: Om du ska utbildas mot specialistsoldat så har du genomfört GU-F, grundläggande soldatutbildning för frivilliga, innan introduktionsutbildningen. Efter det blir du krigsplacerad i förbandets mobiliseringsreserv och har ett tjänstgöringsavtal utan krav på avtalsdygn. Det vill säga du tillhör ditt förband, men har inte någon tjänstgöringsplikt i din befattning förrän du är helt färdig med din utbildning. När du är godkänd på GU-F, introduktionsutbildning och befattningsutbildning tecknar du ett nytt tjänstgöringsavtal med rätt antal dagar för din befattning. Du blir då krigsplacerad med tjänstgöringsplikt. 

Hur kan man förbereda sig inför utbildningen?  

Daniel: Lägg tid på träning! En introduktionsutbildning är förhållandevis kort, intensiv och informationstät. En god fysisk prestationsförmåga ökar möjligheten att ta till dig av informationen och klara de kompetenskrav, exempelvis för vapen, som finns i Hemvärnet. Min rekommendation är att du lägger fokus på konditions- och rörlighetsträning i första hand.

Olivia: Se till att pröva din utrustning ordentligt när du har hämtat ut den. Ta även en längre promenad några gånger i veckan för att gå in dina kängor. Läs igenom det underlag som kurschefen skickat till dig inför introduktionsutbildningen. Säkerställ att din uniform är i gott skick, med rätt förbandstecken och eventuellt grader, kom ihåg att du representerar Försvarsmakten. 

Träningspass inför introduktionen

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.