På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Albin - Hemvärnsmusiker

Musiken har alltid funnits med i Albins liv. Hela hans familj består av musiker och han har själv gått i musikklass och varit med i olika orkestrar så länge han kan minnas. Nu är han aktiv i Hemvärnets Musikkår Dalarna.

Under gymnasietiden hade Albin en dirigent och kårchef som han tyckte mycket om och när han senare fick veta att de var aktiva i Hemvärnet blev valet att gå med i deras musikkår enkelt.

– Alla som är med i orkestern brinner för att hålla på med musik och framföra sina instrument. Vi är ett tight gäng och vissa umgås även på fritiden, säger Albin.

Blåsorkestern består av cirka 35-40 personer där samtliga instrument inom blås och slagverk finns representerade. Albin är slagverkare.

– Man kan säga att jag slår på alla saker man kan slå på, säger Albin med ett skratt. Men det blir mycket marschtrumma, beckar och bastrumma eftersom att vi är en militär musikkår, fortsätter han.

Orkestern är den enda hemvärnsmusikkåren i Dalarna vilket betyder att det blir en hel del konserter och åtaganden när den militära verksamheten nu trappas upp. 

"Vi får sätta guldkant på vaktavlösningen och det är mäktigt att delta."

Ett engagemang i musikkåren ser lite annorlunda ut än övriga Hemvärnet och för att gå med krävs ingen militär bakgrund. Du behöver inte heller genomföra en grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F).

– Eftersom vi är en orkester behöver vi alltid vara samspelta, vi övar tillsammans tre timmar i veckan och utöver det har vi spelningar och konserter under året. Det sammantaget blir vår avtalstid, säger Albin.

För att vara med i orkestern är det viktigt att kunna läsa noter, ha ett stort musikintresse, kunna bemästra sitt instrument på en hög nivå och vara beredd på att lägga den tid som krävs. Albins avtal är på åtta dygn per år men kåren gör många fler timmar än så. 

– En av årets höjdpunkter är högvakten på kungliga slottet som vi är med på en gång per år. Vi får sätta guldkant på vaktavlösningen och det är mäktigt att delta, säger Albin.

Läs mer om hemvärnsmusiker.

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.