Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Hemvärnssoldat
  • Orter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Hemvärnet
  • Arbetsområden: Markstrid
  • Teman: Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
3/5
Fysisk
1/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

En av Hemvärnsmusikens viktigaste uppgifter är att spela vid vaktparaden och högvaktsavlösningen på Kungliga slottet i Stockholm. Men under större delen av året ligger fokus för dig som musiker på det lokala planet med allt från förbandsceremonier till musikkårens egna konsertproduktioner.

Hemvärnets musikkårer gästar varje år såväl militära som civila musikfestivaler både i Sverige och utomlands. Det är alltså en mycket varierande vardag du har som hemvärnsmusiker, vilket också ställer krav på din förmåga att anpassa dig till nya situationer. Bredden av uppdrag gör att du måste vara musikalisk och skicklig på ditt instrument.

Som hemvärnsmusiker måste du vara lyhörd och ha lätt för att samarbeta. Det kommer att krävas när du tjänstgör i ett så tight arbetslag som en musikkår är. Musikkårens resultat står och faller med varje individs insats och är beroende av att samtliga gör sitt yttersta i alla lägen. I gengäld får du med dig oförglömliga upplevelser och blir del av en fantastisk gemenskap.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 1 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Om utbildningen

Som musiker i en hemvärnsmusikkår får du chansen att vidareutveckla dina musikaliska kunskaper och fördjupa dig i militär exercis. Varje år genomförs flera kurser med olika inriktningar vars mål är att höja musikkårernas kvalitet.

Min väg till hemvärnsmusiker

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Ansökan

Hur din väg in i Hemvärnet ser ut beror på om du genomfört en grundutbildning eller inte.

Oavsett så börjar du med att göra en intresseanmälan i Mitt Försvarsmakten.

Grundläggande soldatutbildning för frivilliga

2 veckor

När din anmälan godkänts börjar du med att läsa grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F).

Du lär dig allt från hur Försvarsmaktens värdegrund ser ut till hur du använder din utrustning och hur du skyddar dig själv och dina kamrater. Du lär dig mycket om dig själv och om hur det är att lösa uppgifter i grupp.

Befattningsutbildning

Du utbildas för den tjänst du ska ha i Hemvärnet. Du genomför utbildningen vid den frivilliga försvarsorganisation som utbildar just din befattning.

Du måste vara medlem i någon av de frivilliga försvarsorganisationerna för att genomföra utbildningen.

Avtal

Du tecknar avtal med Hemvärnet. I Avtalet framgår att du ska tjänstgöra mellan 4–13 dygn per år och vara beredd att hjälpa till och stödja samhället vid skarpa insatser.

Fortsatt karriär