Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Hemvärnssoldat
  • Orter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Hemvärnet
  • Arbetsområden: Markstrid
  • Teman: Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
3/5
Fysisk
1/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

En av Hemvärnsmusikens viktigaste uppgifter är att spela vid vaktparaden och högvaktsavlösningen på Kungliga slottet i Stockholm. Men under större delen av året ligger fokus för dig som musiker på det lokala planet med allt från förbandsceremonier till musikkårens egna konsertproduktioner.

Hemvärnets musikkårer gästar varje år såväl militära som civila musikfestivaler både i Sverige och utomlands. Det är alltså en mycket varierande vardag du har som hemvärnsmusiker, vilket också ställer krav på din förmåga att anpassa dig till nya situationer. Bredden av uppdrag gör att du måste vara musikalisk och skicklig på ditt instrument.

Som hemvärnsmusiker måste du vara lyhörd och ha lätt för att samarbeta. Det kommer att krävas när du tjänstgör i ett så tight arbetslag som en musikkår är. Musikkårens resultat står och faller med varje individs insats och är beroende av att samtliga gör sitt yttersta i alla lägen. I gengäld får du med dig oförglömliga upplevelser och blir del av en fantastisk gemenskap.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 4-7 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Om utbildningen

Som musiker i en hemvärnsmusikkår får du chansen att vidareutveckla dina musikaliska kunskaper och fördjupa dig i militär exercis. Varje år genomförs flera kurser med olika inriktningar vars mål är att höja musikkårernas kvalitet.

Min väg till hemvärnsmusiker

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Ett antal tester som genomförs av Rekryteringsmyndigheten för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Anställning

Du börjar arbeta i Försvarsmakten, men fortsätter hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Fortsatt karriär