På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Ellen - Hemvärnssjukvårdare

Ett högt tempo, fysiskt tungt och insatser som kan vara skillnaden mellan liv och död – att vara sjukvårdare i Hemvärnet kräver ett gott psyke. 

Ellen ingår i en sjukvårdsgrupp med fem hemvärnssjukvårdare, en gruppchef, en ställföreträdande gruppchef och en kompanisjuksköterska. Tillsammans har de i uppgift att ta hand om skadade och sjuka soldater. Hon beskriver jobbet som varierande med många tempoväxlingar.

– Vid en skarp situation är det extremt högt tempo och det ska fattas snabba beslut. Det kan komma in skadade soldater i sjukvårdstältet men tanken är inte att de ska ligga kvar där länge utan vi måste transportera dem vidare till en brytpunkt där en högre sjukvårdsinstans möter upp och tar över omhändertagandet, säger Ellen.

"Det är både fysiskt och psykiskt krävande."

Som hemvärnssjukvårdare har Ellen nytta av sina kunskaper även i det civila livet. Hon kan tidigt se tecken på olika sjukdomar och vet vad hon ska göra om hon är först på plats vid exempelvis en trafikolycka.

– Vi lär oss om allt från ormbett, punkterade lungor och stukade fötter, till fallskador, brutna ben och skottskador. Vi kan inte behandla allt men jag har kunskap om hur man lindrar för stunden fram till att högre sjukvård tar vid, säger hon.

Ellen betonar vikten av att ha en god fysisk hälsa för att orka med jobbet.

– Det är både fysiskt och psykiskt krävande. Du ska släpa, hasa och dra folk som många gånger är tyngre än dig själv. Det är nödvändigt att du är i gott fysiskt skick, annars går din rygg och dina knän sönder, säger hon.

Förutom att vara i god form nämner Ellen stressbiten. Det är helt avgörande att kunna agera under stress och press och hålla fokus även efter en lång väntan.

– Nödvändiga egenskaper är att du är stresstålig, empatisk och omhändertagande, samt kan möta människor när de har extremt ont. Sen får man inte vara rädd för mycket blod heller, säger Ellen.

Läs mer om hemvärnssjukvårdare.

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.