Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Hemvärnssoldat
  • Verksamhetsområden: Hemvärnet
  • Arbetsområden: Sjukvård
  • Teman: Sjukvård
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
3/5
Fysisk
1/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som hemvärnssjukvårdare är din uppgift att vårda skadade och sjuka på en plats skyddad från striden – oftast i ett sjukvårdstält. Du tar hand om de skadade och sjuka soldaterna fram tills dess att de behöver bli transporterade till en mer kvalificerad sjukvård.

Arbetet som hemvärnssjukvårdare är varierande, där tempoväxlingar är en del av din vardag och snabba beslut behöver fattas. 

Utöver att ge sjukvård behöver du ibland hämta och transportera skadade eller sjuka soldater, därför måste du vara uthållig och klara stora fysiska påfrestningar. Arbetet kräver också ett stabilt psyke eftersom du kommer i kontakt med svårt skadade och smärtpåverkade människor.

– Nödvändiga egenskaper är att du är stresstålig, empatisk och omhändertagande, samt kan möta människor när de har extremt ont. Sen får man inte vara rädd för mycket blod heller.

Ellen

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 1 mån

Om utbildningen

Utbildningen ger dig goda kunskaper inom sjukvård – där du får lära dig hur du lindrar olika typer av skador, exempelvis fallskador, brutna ben och skottskador. Du får också kunskaper om vanliga sjukdomar och vad du ska göra om du är först på plats vid exempelvis en trafikolycka.

Utbildningen lär dig grunderna du behöver kunna som soldat, men din uppgift är inte att strida – du vårdar.

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Ansökan

Hur din väg in i Hemvärnet ser ut beror på om du genomfört en grundutbildning eller inte.

Oavsett så börjar du med att göra en intresseanmälan i Mitt Försvarsmakten.

Grundläggande soldatutbildning för frivilliga

2 veckor

När din anmälan godkänts börjar du med att läsa grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F).

Du lär dig allt från hur Försvarsmaktens värdegrund ser ut till hur du använder din utrustning och hur du skyddar dig själv och dina kamrater. Du lär dig mycket om dig själv och om hur det är att lösa uppgifter i grupp.

Du måste vara medlem i någon av de frivilliga försvarsorganisationerna för att genomföra utbildningen.

Befattningsutbildning

Du utbildas för den tjänst du ska ha i Hemvärnet. Du genomför utbildningen vid den frivilliga försvarsorganisation som utbildar just din befattning.

Du genomför GU-F och befattningsutbildning via den frivilligorganisation som utbildar befattningen du är intresserad av.

Avtal

Du tecknar avtal med Hemvärnet. I Avtalet framgår att du ska tjänstgöra mellan 4–13 dygn per år och vara beredd att hjälpa till och stödja samhället vid skarpa insatser.

Fortsatt karriär