På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Fredrik - Båtförare i Hemvärnet

Radion ringer, det är mörkt ute, du ska läsa sjökortet och radarn samtidigt som du ska framföra fartyget säkert. Allt medan en eventuell motståndare skjuter mot båten. Scenariot är ingen omöjlighet på någon av Hemvärnets stridsbåtar under övning.

Fredrik är båtförare i Hemvärnet och berättar att den absolut viktigaste egenskapen för att passa i rollen är att vara stresstålig. Utöver det måste föraren vara lugn och beslutsam.

– Du behöver kunna hantera stress och ha koll på flera saker samtidigt. Du ska lösa en massa uppgifter tillsammans med dina kollegor och det är många beslut som ska fattas eftersom du är ansvarig på båten, säger Fredrik. 

Han avslutade sin grundutbildning mot stridsbåtsförare för några år sedan och sökte sig vidare till Hemvärnet för att kunna upprätthålla sina båtkunskaper.

Båtintresset har funnits med sedan han var liten och engagerade sig i Sjövärnskåren där han gick i sommarskola och intresset växte ytterligare. Allra mest gillar han att få vara ute på havet och den frihet och ansvar som kommer med jobbet.

"Du behöver kunna hantera stress och ha koll på flera saker samtidigt."

Utöver förare och maskinister lyfter Fredrik att det behövs däckspersonal för att ha en fungerande bemanning ombord.

– Vi behöver alltid folk som kan vara besättningspersonal och som kan göra till exempel landstigningar, förtöjningar och hålla utkik.

Hans bästa tips till någon som är intresserad av marina befattningar i Hemvärnet är att kontakta sin lokala sjövärnskår och testa olika moment. 

– Genom Sjövärnskåren kan du få vara med på utbildningar, fixardagar och andra fartygs- och sjörelaterade aktiviteter. Det är en jättebra resurs för ungdomar och vuxna som vill komma in i båtlivet och lära sig, säger Fredrik.

Läs mer om båtförare.

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.