Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Civil
  • Verksamhetsområden: Sjukvård
  • Arbetsområden: Sjukvård
  • Teman: Problemlösning, Sjukvård
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
2/5
Fysisk
2/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som apotekare i Försvarsmakten är du en del i ett förband som ska kunna verka i fred, kris och krig, nationellt och internationellt. Du använder dina medicinska kompetenser och erfarenheter i nära kontakt med övrig sjukvårdspersonal.

Miljön kan ofta vara betydligt mer svårhanterlig än i den civila sjukvården vilket ställer krav på flexibilitet och förmåga att göra egna bedömningar och skapa annorlunda lösningar.

I rollen som apotekare inom Försvarsmakten kan du få hantera alla de frågor som rör läkemedelshantering. Exempelvis beredskap, inköp, förvaring, logistik, behandlingsriktlinjer samt kvalitetssäkring inom hela läkemedelsområdet. Även hantering av andra sjukvårdsförnödenheter kan ingå i apotekarens ansvarsområde.

I ditt jobb som apotekare i Försvarsmakten kan du i dag arbeta på ett fältsjukhus och inom några år även inom logistikorganisationen. 

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: - mån

Om utbildningen

För att bli apotekare i Försvarsmakten ska du vara legitimerad apotekare med minst två års yrkeserfarenhet.

Som apotekare i ett insatsförband har du eller får du en grundläggande stridsutbildning och bär stridsutrustning för att kunna skydda och försvara den egna gruppen. Inför en nationell eller internationell insats övar du ofta tillsammans med ditt kompani.

Du följer med kompaniet och tränar och skapar rätt förutsättningar för att skadade och sjuka kan få den vård de behöver då behovet uppstår.

Min väg till apotekare

Civil utbildning

För att arbeta i denna befattning i Försvarsmakten behöver du ha genomfört en civil utbildning. 

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär