På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Sjukvård

Youtube preview för EP-yta på arbetsområdes- och verksamhetsområdessida på RW
Se video  
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Arbetsområdet sjukvård innefattar hälso- och sjukvård i fredstid, vid internationella insatser, i händelse av kris och katastrof samt under väpnad konflikt. Inom sjukvårdstjänst arbetar du med att behandla skadade, sjuka och utmattade samt med att underhålla sjukvårdsutrustning.

Hitta jobb inom hälso- och sjukvård

Försvarsmakten rekryterar kvalificerad kompetens inom sjukvårdsområdet, som exempelvis läkare och sjuksköterskor. 

Håll utkik efter lediga tjänster på sidan Lediga jobb.

Stötta samhället

Försvarsmakten är redo att stötta samhället inom sjukvårdsområdet. Det kan vara allt ifrån att stötta med utrustning och bygga upp fältsjukhus, till att göra sjuktransporter med helikopter.

Håll dig uppdaterad med Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information om jobb och utbildningar som passar dig.

Skapa profil

Befattningar

Sjukvårdsgrupp förflyttar skadad soldat på bår.
Sjuksköterska

Som sjuksköterska behandlar du, inom din specialitet, skadade, sjuka och utmattade.

Anställda soldater och officerare från 1. Jägarskvadron på Norrlands dragonregemente K 4 genomför skvadronsövning där plutons strid med sjukvårdsmoment övades.
Hemvärnssjukvårdare

Som hemvärnssjukvårdare är din uppgift att vårda skadade och sjuka på en plats skyddad från striden – oftast i ett sjukvårdstält.

Lunchdags på Underhållskompaniet ur 191 mekaniserade bataljonen. I fält är det viktigt att fortsätta sköta hygienen.

Övning Vintersol genomförs 5-10 februari 2016 med fokus på anfall- och fördröjningsstrid i vintermiljö. Målet är att öva brigadförmåga, brigadledningsförmåga, vinterförmåga och samverkan mellan förband i området runt Boden.
Övningen har totalt cirka 1000 deltagare från åtta förband. Dessa är Norrbottens regemente, Skaraborgs regemente, Artilleriregementet, Göta ingenjörregemente, Ledningsregementet, Helikopterflottiljen, Markstridsskolan och Försvarsmaktens logistik. Vintersol är den stora förberedelseövningen inför Cold Response som genomförs i Norge i början av mars 2016.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör

Som miljö- och hälsoskyddsinspektör jobbar du bland annat med livsmedel, vatten, hälsoskydd, smittskydd, avfall och miljö. Allt för att underlätta för våra soldater och sjömän ska hålla sig friska.

Skadad soldat får vård.
Biomedicinsk analytiker

Som biomedicinsk analytiker jobbar du med att analysera humana prover i fältsjukhusets laboratorium. Du utför analysen, bedömer den och lämnar resultatet till ansvarig läkare.

Specialistofficer sjukvård

Som specialistofficer med inriktningen sjukvård är du ledare för en mindre enhet med sjukvårdstjänst som huvuduppgift. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att upprätta vårdutrymmen åt sköterskor och läkare samt att förebygga smittspridni...

HALMSTAD 20110914. Soldater övar sjukvårdstjänst. Luftvärnet uppträder på marken och är en del av armén, men verkar framför allt i luftarenan. Uppgifterna är att övervaka luftrummet och upptäcka hot, samt skydda viktiga objekt och verksamheter mot angrepp från luften. De två luftvärnsbataljoner som ingår i insatsförsvaret utbildas och hålls i beredskap av Luftvärnsregementet. Med hjälp av olika sensorsystem (radar) kan de övervaka luftrummet, och skicka information till de olika robotsystem som har till uppgift att bekämpa mål i luften. I bataljonerna finns också funktioner som ansvarar för bland annat logistik, ledning/samband och insats/bevakning. Luftvärnsregementet ansvarar också för utbildning och insatser med hemvärnet/nationella skyddsstyrkorna i Halland. Foto: Sergeant Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten.Bilden får användas av media utan kostnad om fullständig byline anges
Stridssjukvårdare Hemvärnet

Som sjukvårdare hjälper sjukvårdspersonalen att behandla skadade och sjuka. Du tar också hand om sjukvårdsutrustningen.

Sjukvårdsövning, anestesiläkare och kirurger under operation .
Läkare

Som läkare behandlar du, inom din specialitet, skadade, sjuka och utmattade.

En veterinär vid Försvarsmedicincentrum.
Veterinär

Som veterinär jobbar du med förebyggande åtgärder mot medicinska hot. Det innebär exempelvis smittskyddsfrågor som infektionsförebyggande åtgärder.

Tandläkare.
Tandläkare

Som tandläkare behandlar du olika typer av akuta tandvårdsproblem, samt genomför i vissa fall mindre kirurgiska ingrepp.

apotekare, fomedC, försvarsmedicincentrum, forsvarsmedicincentrumm aurora17, fältsjukhus, sjukvård
Apotekare

Ett utbrott av en smittsam magsjuka sker på ett sjukhus i Sverige. För att sjukhuset ska kunna upprätthålla sin kapacitet frågas Försvarsmakten om hjälp. Du blir uppringd av din plutonchef och får meddelande om att ditt fältsjukhus ska på insats för att stärka upp det civila sjukhuset. Du blir ansvarig för att det finns läkemedel på plats då första patienten kommer.

Sjukvårdare tar hand om skadad under Försvarsmedicincentrum sjukvårdsövning.
Sjukvårdare

Som sjukvårdare hjälper du legitimerad sjukvårdspersonal att behandla skadade, sjuka och utmattade samt underhåller sjukvårdsutrustningen.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.