Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet
  • Arbetsområden: Bevakning och säkerhet
  • Teman: Flyg, Friluftsliv, Säkerhet
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
4/5
Fysisk
2/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som flygbassäkerhetssoldat är din huvuduppgift att upptäcka, lokalisera, identifiera och motverka säkerhetshotande verksamhet mot flygstridskrafterna.

Du tjänstgör på någon av flygvapnets flygbassäkerhetsplutoner vid ett flygbaskompani. Din grupp består av åtta soldater och två hundar.

Flygbassäkerhetsplutonen är flexibla och rörliga över stora ytor. Plutonen är inte bunden till en specifik plats utan arbetar där den behövs. Det kan vara både innanför och utanför Sveriges gränser, i alla tänkbara miljöer, i såväl krig som fred.

Din huvuduppgift löser du genom fast spaning, från en observationsplats, eller rörlig spaning då du rör dig i ett spaningsområde. Det innebär ofta långa tider i fält under mycket krävande förhållanden där plutonens grupper ofta arbetar självständigt.

Därför måste du och din grupp bära med er all utrustning och förnödenheter för att kunna jobba under längre tid. Det ställer höga krav på ert samarbete och din fysiska förmåga.

Det dagliga arbetet präglas av mycket tid i skogen där du och din grupp övar era färdigheter. Dagar med övning och utbildning varvas med vanliga soldatuppgifter såsom vård och fysisk träning.

Vanliga frågor om Flygbassäkerhetssoldat

Vilka försäkringar har jag under grundutbildningen? Behöver jag säga upp mina privata?

Klara

Hur ansöker jag frivilligt till grundutbildning nu med värnplikten?

Johan

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , , , ,

Om utbildningen

Under grundutbildningen lär utbildas du i krigets lagar, grundläggande exercis, säkerhet, vapenhantering och strid. Du får även lära dig att stå och gå i din uniform.

När du lärt dig grunderna i soldatyrket inriktar du dig mot en specifik befattning: gruppchef, hundförare, gruppsjukvårdare eller granatgevärsskytt/laddare eller kulspruteskytt.

Du som blir hundförare kommer att tilldelas en hund och genomgå en hundförarutbildning. Hunden blir din egen och du kommer ansvara för hunden dygnet runt, året runt.

Inriktningarna som finns på tjänst varierar beroende på vilket förband du gör din grundutbildning vid. Exempelvis utbildas inte hundförare alltid.

Vanliga frågor om Flygbassäkerhetssoldat

Jag har ansökt till grundutbildningen och går för närvarande i andra året på gymnasiet. Måste jag avbryta mina studier eller kan jag börja grundutbildningen efter gymnasiet?

Marcus

Om jag inte blir kallad till mönstring efter att ha svarat på mönstringsunderlaget, kan jag då ansöka frivilligt för att göra testerna?

Moa

Min väg till flygbassäkerhetssoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär