Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet, Logistik
  • Arbetsområden: Teknik
  • Teman: Flyg, Maskinteknik, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
5/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Arbetet kan vara mycket varierande eftersom en helikopterbas kan anläggas på vitt skilda platser. Därför ska du bland annat kunna upprätta en tillfällig elanläggning. Vid tillfälliga arbetsplatser blir det extra viktigt att du är initiativrik och bra på problemlösning.

Helikoptrar med tillhörande vapensystem är högteknologiska och det tillhör jobbet att ansvara för indata i stödsystem. Därför är även teknisk förståelse, utöver det rent mekaniska, viktig. Du kommer också hantera helikopterns ammunition.

Även om du först och främst är mekaniker är de grundläggande soldatfärdigheterna alltid nödvändiga. Därför tränar du regelbundet för att upprätthålla dina färdigheter i bland annat strid i grupp.

Eftersom arbetet till stor del är ett serviceyrke har du god social kompetens. Du ska ibland kunna arbetsleda andra mekaniker, varför det är bra om du kan planera och är metodisk. Du ska också klara av att göra ditt jobb i en bullrig och stressig miljö.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 11 mån
  • Utbildningsplatser: , , ,
Kommande utbildningsstarter

29 jul 2024

Sista dag för inskrivning 23 jun 2024

16 sep 2024

Sista dag för inskrivning 11 aug 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Grundutbildningen berör förrådstjänst, flygsäkerhetsmateriel, viss klargöringsutbildning mot helikopter. En del av utbildningen är teoretisk och lär dig mer om helikoptern, till exempel om aerodynamik, motorlära, materielkunskap, navigeringssystem.

När du har skaffat dig erfarenhet kan du vidareutveckla dig genom att specialisera dig på någon specifik materiel. Det kan gälla allt från ett IT-system eller en del av helikoptern till att köra de tyngsta servicefordonen. Du kan också skaffa dig tilläggskompetens för att få delta i insatser.

Min väg till flygmaterielmekaniker

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär