Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet, Logistik
  • Arbetsområden: Teknik
  • Teman: Flyg, Maskinteknik, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
5/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som flygmekaniker jobbar du framför allt på linjen – det vill säga flygplan som står och väntar på att få lyfta. Du lägger mycket tid på underhåll av flygplanen före och efter flygning.

Jobbet kallas ibland för ramptjänst och består av arbetsuppgifter som felsökning och underhåll. Mer omfattande arbeten sker inne i en hangar där du ingår i ett arbetslag.

Under en skarp insats gör du de nödvändiga reparationsarbetena på en skyddad plats vid flygbasen. Allt arbete leds av en flygtekniker.

Din utrustning består, förutom flygplanet, av verktyg, kommunikationssystem och hörselskydd – allt av senaste teknologi. Du transporterar dina verktyg i en specialbyggd jeep som kallas klargöringsbil. 

Flygsäkerheten är den viktigaste delen i arbetet som flygmekaniker och du får inte låta dig påverkas av bullret och stressen på arbetsplatsen. Du behöver vara trygg, noggrann och tålmodig.

Vanliga frågor om Flygmekaniker

Måste jag träna innan jag söker?

Jennyfer

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , ,

Om utbildningen

Som flygmekaniker får du lära dig allt om underhåll av Försvarsmaktens flygplan. Det är mycket utrustning och olika typer av verktyg du måste handskas med i ditt arbete.

Du kommer även att få en särskild utbildning i hur du bogserar flygplan.

Under grundutbildningen utbildas du till hjälpmekaniker och kan genomföra mekanikerutbildning Kat A1 (Basic training) som anställd. Utbildningstiden för ett Kat A1-certifikat är cirka 34 veckor, samt ett års praktisk erfarenhet. 

Vanliga frågor om Flygmekaniker

Kan jag bo hemma och pendla till utbildningen eller måste jag bo på plats?

Wanda

Min väg till flygmekaniker

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär