Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet, Logistik
  • Arbetsområden: Teknik
  • Teman: Flyg, Maskinteknik, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
5/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som flygmekaniker jobbar du framför allt på linjen – det vill säga flygplan som står och väntar på att få lyfta. Du lägger mycket tid på underhåll av flygplanen före och efter flygning. Rollen kan även gå under namnet hjälpmekaniker.

Jobbet kallas ibland för ramptjänst och består av arbetsuppgifter som felsökning och underhåll. Mer omfattande arbeten sker inne i en hangar där du ingår i ett arbetslag.

Under en skarp insats gör du de nödvändiga reparationsarbetena på en skyddad plats vid flygbasen. Allt arbete leds av en flygtekniker.

Din utrustning består, förutom flygplanet, av verktyg, kommunikationssystem och hörselskydd – allt av senaste teknologi. Du transporterar dina verktyg i en specialbyggd jeep som kallas klargöringsbil. 

Flygsäkerheten är den viktigaste delen i arbetet som flygmekaniker och du får inte låta dig påverkas av bullret och stressen på arbetsplatsen. Du behöver vara trygg, noggrann och tålmodig.

Vanliga frågor om Flygmekaniker

Måste jag träna innan jag söker?

Jennyfer

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , , , ,
Kommande utbildningsstarter

29 jul 2024

Sista dag för inskrivning 23 jun 2024

05 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Som flygmekaniker får du lära dig allt om underhåll av Försvarsmaktens flygplan. Det är mycket utrustning och olika typer av verktyg du måste handskas med i ditt arbete.

Mekaniker Jas 39 gripen

Som mekaniker kommer du att arbeta självständigt i en flygplansgrupp eller i en så kallad laddgrupp. I flygplansgruppen kommer du och en tekniker kontrollera så att flygplanet är helt och flygdugligt innan och efter flygning. Ni lagar enklare fel.

Laddgruppens uppgift är främst att hänga och ta ner robotar, bomber och motmedel från flygplan innan eller efter flygning. Utöver det lär du dig att klargöra robotar, bomber, motmedel och sensor.

Mekaniker transportflyg

Som mekaniker kommer du att ingå i en servicegrupp. Tillsammans med en flygtekniker underhåller du flygplan TP84 och kontrollera att flygplanet är flygdugligt innan det ska flyga.

Utöver detta kommer du ha förmågan att delta vid tanka och lasta flygplanet. Du får också lära dig att underhålla en del av den materiel du och ditt kompani använder.

Mekaniker helikopter

Som flygmekaniker vid Helikopterflottiljen i Linköping får du arbeta med våra helikoptrar.

Du får teoretisk utbildning om våra helikoptrar. Du lär dig bland annat aerodynamik, motorlära, materielkunskap och hur navigeringssystem fungerar.

Under den praktiska delen av utbildningen lär du dig allt från att lasta och tanka till helikopterns uppsättning av uppdragsutrustning.

Vanliga frågor om Flygmekaniker

Kan jag bo hemma och pendla till utbildningen eller måste jag bo på plats?

Wanda

Min väg till flygmekaniker

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär