Som förhörssoldat ingår du i en grupp där du kompletterar gruppen med din unika språkkompetens och din förmåga att förstå andra kulturer. Din främsta uppgift är att möjliggöra informationsutvinning genom att genomföra inledande förhör.
Informationen som du utvinner kan ha ett viktigt underrättelsevärde för din grupp och förband som du är placerad vid.
Du är specialiserad mot fältnära förhör vid tillfångatagande i stridsnära zoner och kan använda olika tekniker för övertalning och informationsutvinning. Du kommer att ha en nivå i språket där du självständigt kan genomföra ett förhör. Därefter kan militärtolkar ta över för att genomföra mer ingående samtal tillsammans med förhörsledare då de har en högre språkkompetens.
Utbildningen innehåller både en militär soldatutbildning samt en utbildning i språk och samtal- och övertalningsteknik. Den militära delen innefattar stridsutbildning, fälttjänstgöring och fysiskt stridsvärde. Under språkutbildningen lär du dig grammatik och grunderna i ryska med ett speciellt fokus på militära termer. Du får även utbildning i olika förhörstekniker och du lär dig att interagera med en motpart på språket.
Du får kulturell förståelse för miljön där språket används. Du är behjälplig under hela processen i vad gäller att förbereda, genomföra och bearbeta inledande förhör.
Efter utbildningen har du lärt dig att självständigt och tillsammans med andra genomföra inledande förhör. Du har även de färdigheter som krävs för att ingå i en skyttegrupp med markstrid som huvuduppgift och kan ta anställning som soldat i Försvarsmakten.
Du får också kulturell förståelse för miljön där typspråket används. Du är behjälplig under hela processen i vad gäller att förbereda, genomföra och bearbeta samtal och tolkning.
Som förhörssoldat har du också de färdigheter som krävs för att ingå i en skyttegrupp med markstrid som huvuduppgift.
-
Gruppbefäl, plutonsbefäl eller kompanibefäl?
Till de allra flesta soldatbefattningarna kan du även bli antagen som befäl i någon nivå. Du som blir det kommer utöver din befattningsutbildning att genomföra en befälsutbildning.
Att vara befäl innebär att du är chef för antingen en grupp, en pluton eller ett kompani. Du ansvarar för att planera er verksamhet och säkerställer att allt går enligt plan när ni löser en uppgift.
Du ansvarar även för vård och kontroll av såväl personal som utrustning.
- Gruppbefäl ansvarar för en grupp på cirka åtta soldater.
- Plutonbefäl ansvarar för en pluton som består av cirka fyra grupper.
- Kompanibefäl ansvarar för ett kompani, som utgörs av fyra plutoner.
-
LÖN
Som heltidsanställd soldat (GSS/K) har du en grundlön som är individuellt satt. Den är kopplad till vad du arbetar med, utifrån befattning, dina arbetsuppgifter, ditt ansvar samt hur och var du arbetar. Du får extra ersättning vid övningar, beredskap och insats.
Lägsta grundlönen soldater och sjömän är 24 000 kronor.
SEMESTER
När du arbetar i Försvarsmakten har du fler semesterdagar än vad semesterlagen säger. Semesterns längd följer din ålder.
- Till och med det år du fyller 29 har du 28 dagar.
- Från och med det år du fyller 30 har du 31 dagar.
- Från och med det året du fyller 40 har du 35 dagar.
Du har också rätt till betald ledighet vid särskilda tillfällen. Exempelvis vid flytt eller om en anhörig drabbas av allvarlig sjukdom.
TRÄNING TRE TIMMAR I VECKAN
Vi vill att alla våra medarbetare ska vara friska och må bra. En god fysik är ofta nödvändig för att du ska kunna utföra dina arbetsuppgifter på ett bra sätt. Därför erbjuder vi dig möjligheten till att träna på arbetstid. Du får tre timmar i veckan.
Du har också rätt till ersättning för träningsskor på 1 200 kronor vartannat år.
VID SJUKDOM
Om du blir sjuk får du ersättning för receptbelagda läkemedel. Du får också delvis ersättning för läkarvård och sjukgymnastik. Du kan få ersättning för viss tandvård. Om du blir långtidssjuk får du utöver ersättningen från Försäkringskassan också ett sjukpenningtillägg.
FÖRSÄKRING
Alla som är aktiva i Försvarsmakten omfattas av ett försäkringsskydd. I skyddet ingår arbetsskadeförsäkring, försäkringar enligt kollektivavtal och tjänstereseförsäkring som gäller vid tjänsteresa. Du omfattas dessutom av grupplivförsäkring när du tjänstgör.
-
Heltid benämns i styrande dokument som GSS/K. Det står för: gruppbefäl soldat sjöman, kontinuerlig tjänstgöring.
AVTAL MED FACKET
För att anställa personal tidsbegränsat längre än två år (som är möjligt enligt lag) krävs ett särskilt avtal med facket.
Arbetsgivarverket har träffat avtal med fackförbunden Saco och OFR om hur länge du kan vara anställd. Försvarsmakten kan anställa GSS i max 12 år under en 18-årsperiod och som längst 8 år i en följd. Det gäller dig som tjänstgör kontinuerligt (GSS/K). Vilket av avtalen som omfattar dig avgörs av ditt val av fackförbund.
-
Det bästa sättet att förbereda dig på är genom att träna allsidigt, både styrka och kondition.
Vid antagningsprövningen hos Plikt- och prövningsverket testas din styrka och kondition. Det kommer att ställas olika krav på dig beroende på vad du vill söka.
Under grundutbildningen kommer du både att utvecklas och utmanas. För att orka med tempot och undvika skador är det bra att bygga upp din kropp i god tid.
Läs mer om träningstips inför grundutbildningen.
Genom min värnplikt som förhörssoldat har jag fått vänner för livet och många oförglömliga minnen!
Elsa