Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter:
  • Verksamhetsområden: Armén
  • Arbetsområden: Underrättelse
  • Teman: Problemlösning, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
2/5
Teknisk
5/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som förhörssoldat ingår du i en grupp vars främsta uppgift är att genom samtal och förhör utvinna information.

Under ett samtal förstår du vilken information som är viktig och kan därigenom stödja de förband eller staber du är placerad vid.

Du är specialiserad mot enklare förhörssituationer där du själv har kontroll och möjlighet att använda olika stödmaterial. Du behöver inte kunna tolka själv, till din hjälp finns militärtolkar som täcker andra språkförmågor än dina.

Efter utbildningen har du lärt dig att självständigt och tillsammans med andra genomföra inledande samtal eller förhör under normala situationer.

Du lär dig att interagera med en motpart på typspråket du lärt dig, i vad som kommer vara rutinmässiga omständigheter. Det handlar oftast om ett enkelt och direkt utbyte av information om välkända ämnen.

Du får också kulturell förståelse för miljön där typspråket används. Du är behjälplig under hela processen i vad gäller att förbereda, genomföra och bearbeta samtal och tolkning.

Som förhörssoldat har du också de färdigheter som krävs för att ingå i en skyttegrupp med markstrid som huvuduppgift.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 12 mån
  • Utbildningsplatser:

Om utbildningen

För att bli förhörssoldat behöver du utöver grundkraven klara extra tester. Dessa består av olika typer av språktester.

Under utbildningen går du en intensiv språkutbildning i ryska. Du får samtals- och förhörsutbildning för att kunna stödja ett förbands eller en stabs underrättelse- och säkerhetsfunktion.

Fördomar och kulturella olikheter kan leda till att vi gör feltolkningar av språk. Därför får du också kunskap om kulturell förståelse kopplat till det ryska språket, för att undvika språkliga missförstånd. Du lär dig det bland annat genom att läsa om historia men kan även få åka på språkresa utomlands.

Utbildningen riktar sig till dig som har hög studiemotivation, social kompetens samt intresse för språk och kulturer. För att bli förhörssoldat behöver du vara såväl motiverad som organiserad.

Vanliga frågor om Förhörssoldat

Är grundutbildningen lika för alla befattningar?

Carl

Min väg till förhörssoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Särskilda krav

Vissa befattningar har särskilda antagningskrav, som kräver att du genomför extra tester för att bli antagen.

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär