Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Armén, Marinen
  • Arbetsområden: Amfibiestrid, Försörjning och transport
  • Teman: Extrema utmaningar, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
4/5
Fysisk
3/5
Teknisk
3/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Kvartermästaren är en viktig kugge för att förbandets enheter ska kunna verka. Du stödjer förbandets olika enheter inom logistik och reparation. Du servar de stridande enheterna med mat, vatten, ammunition och reservdelar. 

Du förbereder och sammanställer de underhållsbehov som uppstår, du håller koll på och hanterar kompaniets ammunition, livsmedel, vatten, drivmedel och annat.

Du kan även ha arbetsuppgifter som signalist och ordonnans. Inom ordonnans arbetar du med att framföra information, exempelvis rapporter eller order. Du kan exempelvis köra fyrhjuling eller motorcykel för att kunna göra snabba leveranser.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 15 mån
  • Utbildningsplatser: ,

Om utbildningen

Som kvartermästare kommer du att bli utbildad som soldat i grunden och därefter få en särskild utbildning inom området logistik samt en ledarskapsutbildning.

Du får utbildning för att både kunna stötta förbandet med transporter och för att kunna lösa egen tjänst. Du lär dig att hantera en rad olika fordon, exempelvis fyrhjulig, motorcykel, truck, kran, pickup eller båt.

Du får också utbildning för att kunna arbeta som signalist och ordonnans.

 

Vanliga frågor om Kvartermästare

Är grundutbildningen lika för alla befattningar?

Carl

Min väg till kvartermästare

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär