På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Marinen

Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Marinen ser till att svenska vatten och kuster förblir under Sveriges kontroll.

Sveriges vatten och kuster säkras genom ständig övervakning av och beredskap hos marina flottiljer. De marina förbanden utbildas och övas för att möta varje hot vid varje tidpunkt. Ovan och under vattenytan – vid kusten och ute till havs. 

Marinen genomför operationer såväl nationellt som internationellt och tillsammans med andra nationer, organisationer och myndigheter. 

Sjöstridsflottiljerna

Sjöstridsflottiljerna genomför insatser mot mål såväl på, över som under havsytan, i kustnära farvatten och på öppet hav. De har också förmåga till minröjning och kontroll av havsområde samt skydd av sjöfart och fiske.

Arbeta under vattenytan

Försvarsmaktens ubåtspersonal är tränad och utrustad för insatser mot mål såväl på som under ytan. Ubåtsflottiljen har också förmågan att dolt kontrollera havsområde och att samla in underrättelser.

Ubåtspersonal gör först särskilda tester för att säkerställa kan arbeta på en ubåt. 

Håll dig uppdaterad

Skapa en profil på Mitt Försvarsmakten så får du information om jobb och utbildningar som passar dig.

Skapa profil

Ansök till grundutbildning i marinen

Du kan när som helst ansöka om att få göra en grundutbildning i Försvarsmakten. Du ansöker via Plikt- och prövningsverket.

ansök

Amanda jobbar som maskintekniker

HMS Karlstad till sjöss i södra Östersjön.

Daniel jobbar som skeppstekniker

Tredje sjöstridsflottiljen – 3.sjöstridsflj

Tredje sjöstridsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. Här kan du arbeta med att kontrollera havsområden, sjövägar och sjöfart. Du kan också genomföra insatser på och under ytan samt röja minor i hamnområden, kustnära farvatten och på öppet hav. Tredje sjöstridsflottiljen finns i Karlskrona.

Under oktober 2019 övade marinen väpnad strid i övningen Swenex. Ett av de deltagande fartygen var HMS Ven som dessutom bärgade en del av övningsminorna som användes under övningen.
Fjärde sjöstridsflottiljen – 4.sjöstridsflj

Fjärde sjöstridsflottiljen är ett insatsförband med en verksamhet som är inriktad mot att vidmakthålla och utveckla förmågan till väpnad sjöstrid. Flottiljens ledningsstab, tio fartyg och röjdykardivision på västkusten upprätthåller beredskap för att genomföra insatser, både nationellt och internationellt. Flottiljen är baserad på Berga söder om Stockholm och Skredsvik i Gullmarsfjorden utanför Uddevalla.

Älvsborgs amfibieregemente - Amf 4

Älvsborgs amfibieregemente är, tillsammans med Stockholms amfibieregemente, en del av marinen. Förbandets operationsområde utgörs av kustnära zoner, floddeltan, skärgård, inlopp, farleder och hamnar.

Marinbasen – MarinB

Marinbasens uppgift är att stödja de marina förbanden med bland annat teknisk tjänst, sjöövervakning och logistik. Marinbasen har sitt huvudsäte i Karlskrona men finns även i Stockholm och Göteborg.

HMS Södermanland på väg att förtöja i Göteborg.
Första ubåtsflottiljen – 1.ubflj

Första ubåtsflottiljen är Sveriges enda ubåtsförband. Flottiljens främsta uppgift är att hämta in information om andra fartyg. För att göra det används sonar, signalspaningsutrustning, periskop och radar. Första ubåtsflottiljens ubåtar har även torpeder som kan användas bekämpning av mål. Första ubåtsflottiljen har alltid en ubåt i beredskap för att skickas ut på internationella uppdrag. Förbandet ansvarar även för Försvarsmaktens ubåtsräddningsresurs, ett fartyg och en ubåtsräddningsfarkost, URF, som kan rädda besättningen från en sjunken ubåt. Första ubåtsflottiljen finns i Karlskrona.

Amfibieskytte övar landstigning och spaning.
Stockholms amfibieregemente – Amf 1

Stockholms amfibieregemente verkar där vatten möter land. Förbandets kustjägare, amfibiesoldater och sjömän har med olika vapensystem förmågan att ta och utöva kontroll över kustområden. Snabbgående stridsbåtar och svävare gör att förbandet är lättrörligt. Förbandet ansvarar för de nationella skyddsstyrkorna ur Hemvärnet i Södermanland och på Gotland. Stockholms amfibieregemente finns i Berga i Haninge.

Sjöövervakningsoperatör
Sjöövervakningsoperatör

Som sjöövervakningsoperatör övervakar du svenskt hav och närliggande områden med hjälp av bland annat radar, flyg och fartyg.

Attackdykarnas främsta uppgift är underrättelseinhämtning bakom fiendens linjer. Kustjägarna har också underrättelseinhämtning som huvuduppgift, men har en större förmåga till störstrid än attackdykarna. De första månaderna av specialistutbildningen fokuseras på dykning samt underrättelseinhämtning och patrulltjänst. När attackdykarpatrullen är färdigsammansatt av de olika befattningsinnehavarna fortsätter utbildningen i patrullerna med bland annat störstrid, underrättelseinhämtning, helikoptertjänst och sjukvårdsutbildning.
Attackdykare

Attackdykarnas främsta uppgifter är att inhämta information samt att genomföra sabotage, i alla tänkbara miljöer och klimat

Plutonchef för tredje pluton "CHARLIE" samverkar med signalister ur finska försvarsmakten under RUK bataljonsövning, Finland.
Signalist

Basskyddssoldatens främsta uppgift är att tillsammans med sin grupp upptäcka, analysera och hantera hot mot fasta och tillfälliga marinbaser.

Landstigning
Amfibiesoldat

Amfibieskyttesoldatens uppgift är anfall och försvarsstrid i skärgårdsmiljö.

Markus arbetar som försvarsingenjör inom flygvapnet
Försvarsingenjör

Som arméingenjör arbetar du med Försvarsmaktens tekniska system genom olika faser – projektering, utveckling, underhåll och vidmakthållande.

KARLSKRONA 20130208

Luftförsvarsbefäl ombord HMS Nyköping.
Tredje sjöstridsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. Flottiljen har förmåga att kontrollera havsområden, sjövägar och sjöfart, genomföra insatser på och under ytan samt röja minor i hamnområden, kustnära farvatten och på öppet hav.
Tredje sjöstridsflottiljen ligger belägen vid Örlogshamnen i Karlskrona och är tillhör Karlskrona garnison.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten
Luftförsvarsofficer

Som luftförsvarsbefäl arbetar du på någon av marinens korvetter eller minröjningsfartyg. Din främsta uppgift är att skydda fartyget mot hot från luften.

Specialistofficer sjukvård

Som specialistofficer med inriktningen sjukvård är du ledare för en mindre enhet med sjukvårdstjänst som huvuduppgift. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att upprätta vårdutrymmen åt sköterskor och läkare samt att förebygga smittspridni...

KARLSKRONA 20140404. Dokumentation av befattningar på U-båten HMS Södermanland för Försvarsmaktens rekryteringsweb.
Sonarofficer

Sonarofficerens huvuduppgifter är att leda sonaroperatörernas arbete och att organisera sonartjänsten ombord på fartyget.

båtchef på en Stridsbåt 90 navigerar.

Swenex är en årligen återkommande marin nationell övning där försvaret av det egna territoriet och svenska intressen står i fokus. Övningen genomförs på Ostkusten i ett område som sträcker sig från Södertörn i norr till Västervik i söder och på Gotland mellan den 14 och 23 november 2016.
Stridsbåtschef

Stridsbåtschefen leder och ansvarar för båten, besättningen, passagerare, taktiska förflyttningar och säkerheten.

Sjöövervakning är grunden för marinens fredstida verksamhet.
Spaningsoperatör

Som spaningsoperatör bevakar och undersöker du stora vattenvolymer med hjälp av undervattensensorer. Du lyssnar efter olika undervattensljud som du bedömer och skickar vidare i systemet.

KARLSKRONA 20130208

Sonaroperatör ombord HMS Nyköping.
Tredje sjöstridsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. Flottiljen har förmåga att kontrollera havsområden, sjövägar och sjöfart, genomföra insatser på och under ytan samt röja minor i hamnområden, kustnära farvatten och på öppet hav.
Tredje sjöstridsflottiljen ligger belägen vid Örlogshamnen i Karlskrona och är tillhör Karlskrona garnison.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten
Sonaroperatör

Som sonaroperatör är sonaren din huvudtjänst. Det går ut på att hämta information ur vattenvolymen, vilket du kan göra på två sätt. Antingen letar du efter motorbuller eller propellerljud med hjälp av passiva sonarer.  Du kan också sända...

Kustjägare
Kustjägare

Kustjägare inhämtar information genom spaning bakom fiendens linje och utför sabotage.

Sjöövervakningsoperatör vid sjöinformationskompaniet.
Sambandsoperatör marinbas

Som sambandsoperatör förmedlar du information mellan chefer, fartyg och andra delar av Försvarsmakten med hjälp av avancerad kommunikationsutrustning.

Lottakåren utbildar Stabsassistenter för tjänst i Hemvärnet. Här genomförs en tillämpad övning där eleverna bemannar kompanistaber. Utbildningen genomförs på Ledningsstridsskolan på Ledningsregementet.
Stabsassistent

En stabsassistent arbetar i en expedition och tar emot frågor och beställningar, planerar arbetspass, samt hanterar blanketter.

Lastning lastbil robot 17 sjunkbomber logistiksoldater
Logistiksoldat

Det ligger en vindfälld gran över vägen och era lastbilar måste stanna. Ni befinner er långt bakom fiendens linjer. Snön yr framför strålkastarna när ni inspekterar hindret. På en överlämningsplats två kilometer bort väntar förbandet på drivmedel, som är ditt specialistområde, och andra förnödenheter. Medan kollegorna letar rätt på yxor sätter du och din grupp upp en vaktlinje. Snön gör det extra svårt att se mellan träden. Det tar nästan en halvtimme innan träddelarna är bortfraktade och ni kan fortsätta.

Matlagning i köket på Camp Northern Lights, Mazar-i-Sharif, Balkh-provinsen, Afghanistan.
Kock

En kock lagar stora kvantiteter mat med hjälp av ett fältkok, hanterar och förvarar livsmedel, samt testar och renar vatten.

Kikaren går varm ombord på stridsbåten för att hela tiden kunna spana och se om de ska köra fram till platsen för närmare kontroll.
Stridsbåtsförare

Du ansvarar för att köra stridsbåten och att vara ställföreträdande stridsbåtschef.

korvetterna HMS Gävle och HMS Sundsvall deltog i marinens vårövning i mars 2023. Området för verksamheten är i huvudsak Hanöbukten.
Sambandsoperatör sjö

Som sambandsoperatör är du specialist på att hantera ett fartygs olika radio- och satellitsystem.

KARLSKRONA 20130208

Signalspaningsoperatör ombord HMS Nyköping.
Tredje sjöstridsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. Flottiljen har förmåga att kontrollera havsområden, sjövägar och sjöfart, genomföra insatser på och under ytan samt röja minor i hamnområden, kustnära farvatten och på öppet hav.
Tredje sjöstridsflottiljen ligger belägen vid Örlogshamnen i Karlskrona och är tillhör Karlskrona garnison.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten
Signalspaningsoperatör

En signalspaningsoperatör spanar efter fartyg, flygplan och helikoptrar för att upptäcka egna och andra radarsystem. Du kan också använda fartygets system för att upptäcka och lura fientliga missiler så att de inte träffar fartyget.

Säkerhetssoldat tillsammans med hund vid Livgardet.
Säkerhetssoldat

Som säkerhetssoldat är din uppgift att upptäcka, motverka och bekämpa säkerhetshotande verksamhet, både nationellt och internationellt.

Isabella Pettersson Öh tycker att övningen har gett henne en bra förståelse för hur allt är uppbyggt om det skulle vara ett skarpt läge. Basskydd Karlskrona Marinbasen
Basskyddssoldat

Basskyddssoldatens främsta uppgift är att tillsammans med sin grupp upptäcka, analysera och hantera hot mot fasta och tillfälliga marinbaser.

Norge 20060316. Cold Response är namnet på övningen i Norge som omfattar tio länder med 10000 man ur alla stridskraftsslag och syftar till att öva NATO Response Force. Den svenska kontingenten omfattar 2000 man från LG, K3, I 19, Artreg, S1, MSS, T2 och SkyddC vilka underställs norska chefer under genomförandet. Många av operationerna under övningen kommer att genomföras i så kallade kustnära farvatten - gränslandet mellan land och sjö, samt i nära anknytning till vägar, övningsområden och befolkade områden.
Fordonsförare

Som förare kör du antingen lastbil, bandvagn, personterrängbil, bärgningsbil, motorcykel eller terränghjuling. Du transporterar allt från meddelanden till tunga fordon. Du kan inrikta dig till trafiksoldat som bedömer vägars tillgänglighet, märker upp vägar och dirigerar trafik.

Trossbåt, Amfibieregementet.
Specialistofficer amfibie

Som specialistofficer amfibie är du funktionsspecialist inom ett specifikt område. Det kan exempelvis vara ledning, logistik eller skytte. Oftast fortsätter du inom det område du arbetar i som soldat eller sjöman. Hur dina arbetsuppgifte...

KARLSKRONA 20130208

Vapentekniker på HMS Uppland.
Första ubåtsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. 365 dagar om året står ubåtar och andra delar av förbandet i ständig beredskap för att övervaka och skydda Sveriges intressen, över, på och under ytan.
Första ubåtsflottiljen är beläget vid Örlogshamnen i Karlskrona och tillhör Karlskronas garnison.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten
Vapentekniker

Jobba på ett av Försvarsmaktens fartyg och ansvara för underhåll och översyn av fartygets vapensystem.

En arbetsdag på HMS Kullen.
Motorman går maskinronden och kontrollerar vätskenivåer och temperaturer enligt en checklista för att maskinbefälen ska kunna leda underhållet och ligga på förhand om något skulle ha sprungit läck eller gå varmt. Viktigaste instrumentet är ändå sinnena och fartygskännedom. Då kan man höra, lukta eller på annat sätt ofta upptäcka avvikelser.
Tekniker

Som tekniker genomför du kontroller och underhåll på viktiga system. Du har en god teknisk förståelse och ser till att Försvarsmaktens tekniska system aldrig står still. Du kan jobba som tekniker i hela Försvarsmakten. Som tekniker i...

Andreas Näs lossar alla fästpunkter innan drivenheten ska lyftas ur.
Mekaniker

Som mekaniker lagar och underhåller du allt från stridsvagnar till fordonsburna kanoner. Du stöttar och utbildar andra soldater på samma materiel.

Ubåt i ytläge
Ubåtsmatros

Som kock på ubåt lagar du lunch, middag och nattmat till besättningen i ett litet utrymme. Du är även delaktig i sjukvårdsarbetet ombord.

Sensorsoldater under beredskapsövning på västkusten.
Sensoroperatör

Sensoroperatörens huvudsakliga uppgift är att bevaka vattnet såväl på som under ytan med hjälp av avancerade sensorer

Operation Atalanta är en marin EU-insats som i första hand ska skydda World Food Programs mattransporter, motverka piratverksamhet och eskortera handelsfartyg. Det svenska bidraget 2013 är fartyget HMS Carlskrona som med bordningsstyrka, helikopterenhet och besättning patrullerar i Adenbukten och Indiska Oceanen under beteckning ME03. 

Foto: Anna Norén/Försvarsmakten/Combat Camera
Signalmatros

Signalmatrosens huvuduppgift är signalering i det visuella mediet, framför allt med morselampor och signalflaggor.

amfibiedykare, amf 1
Amfibiedykare

Som amfibiedykare kan du bärga föremål, rekognosera och oskadliggöra av ammunition i vatten och på land.

En arbetsdag på HMS Kullen. Före losskastning kopplas landströmmen ur och elförsörjningen kopplas över till fartygets hjälpmaskineri. El ombord ansvarar maskinavdelningen för.
Skeppstekniker

Som specialistofficer och motortekniker i marinen ansvarar du för drift och underhåll av exempelvis motorsystem, pumpar och generatorer på Försvarsmaktens olika fartyg.

Besättning på 4. sjöstridsflottiljens HMS Ven.
Sjöofficer

Som sjöofficer med sjökrigsvetenskaplig profil arbetar du inom marinen med huvudsaklig uppgift att försvara Sveriges kust mot intrång, kränkningar och angrepp.

KARLSKRONA 20131029. Personal anställd på Förta ubåtsflottiljen/HMS Halland visar och berättar om sina yrken och tjänster. 
Försvarsmaktens ubåtar och deras besättningar är samlade hos Första ubåtsflottiljen i Karlskrona. Ubåtarna är högteknologiska. Med hjälp av sonarsystem och annan avancerad utrustning kan de övervaka stora havsområden över och under ytan. Ubåtarna är därför effektiva vid underrättelseinhämtning vid insatser till sjöss. Kraftiga torpeder gör att ubåtarna dessutom kan försvara sig mot både stridsfartyg och andra ubåtar.

Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten
Skeppstekniker

Som skeppstekniker ombord på ett fartyg är din huvuduppgift att ha hand om fartygets drift. Du övervakar och underhåller fartygets maskin- och elsystem.

Bevakningsbåtkompaniet från Amf1 i Göteborg övar sjunkbombfällning på Mysingen i Stockholms södra skärgård. Övningen avbryts efter endast två genomföranden då två sjunkbomber inte detonerar.
Bevakningsbåtsoldat

Försvarsmaktens bevakningsbåtar kan lösa många olika uppgifter och används till allt från ubåtsjakt till att patrullera havs- eller kustområden. Ni kan också genomföra uppgifter som sjötrafikkontroll eller sjöräddning. Precis som...

Sjukvårdare tar hand om skadad under Försvarsmedicincentrum sjukvårdsövning.
Sjukvårdare

Som sjukvårdare hjälper du legitimerad sjukvårdspersonal att behandla skadade, sjuka och utmattade samt underhåller sjukvårdsutrustningen.

I ett av momentet ska gruppen resa en högantenn. Att fästa antennen mot ett träd löser både stöd och maskering.
Samband-/radiolänksoldat

Sambandssoldaten upprättar kommunikationssystem på flygbaser och kommunikation via transportabla master.

Kvartermästare

Din huvuduppgift som kvartermästare är att förse övriga bataljoner med allt från drivmedel och ammunition till livsmedel. Du löser problem och håller ordning och reda.

Röjdykare

En röjdykare röjer och kartlägger minor och ammunition på botten av sjöar eller hav.

Amf 1 övar bordning på västkusten tillsammans med Kustbevakningen.
Bordningssoldat

Bordningssoldatens huvudsakliga uppgift ligger i att fysiskt kontrollera fartygs status och så även kunna ta kontroll över fartyg i hela konfliktskalan upp till väpnat motstånd.

KARLSKRONA 20130208

Kock / Förnödenhetsbefäl på HMS Uppland.
Första ubåtsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. 365 dagar om året står ubåtar och andra delar av förbandet i ständig beredskap för att övervaka och skydda Sveriges intressen, över, på och under ytan.
Första ubåtsflottiljen är beläget vid Örlogshamnen i Karlskrona och tillhör Karlskronas garnison.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten
Ubåtskock

Som kock på ubåt lagar du lunch, middag och nattmat till besättningen i ett litet utrymme. Du är även delaktig i sjukvårdsarbetet ombord.

Årets utbildningskull av värnpliktiga röjdykare genomför första dykningen.
Marin EOD-operatör

Huvuduppgiften för en marin EOD-operatör är att genom ammunitionsröjning skapa säkerhet och rörlighet för egna förband.

Under övning SWENEX genomfördes ett logestikmoment av logistikenheten TG025103 och marinbasens 2:a logistikstödpluton. Mat, ammunition,bränsle och andra förnödenheter levererades till andra amfibiebataljon.
Specialistofficer amfibie nautik

Som nautiker i Amfibiekåren jobbar du antingen ombord en lätt trossbåt och eller på en bevakningsbåt. Som nyutexaminerad specialistofficerare vid något av amfibieregementena börjar du arbeta vid utbildningsbataljonen. Där arbetar du med...

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.