Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , ,
  • Verksamhetsområden: Marinen
  • Arbetsområden: Ledning och samband
  • Teman: Fartyg/hav, IT/elektronik
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
3/5
Fysisk
4/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Du befinner dig i sambandledningscentralen tillsammans med dina kollegor när du kontaktas av ett svenskt örlogsfartyg som rapporterar om kontakt med ett misstänkt undervattensföremål. Nu måste informationen spridas snabbt och säkert till rätt mottagare.

Som sambandsoperatör arbetar du på olika platser och har olika uppgifter inom sambandsområdet. Tjänsten innebär att du bland annat förmedlar information mellan chefer, fartyg och andra delar av Försvarsmakten. För att lösa uppgiften på ett effektivt sätt har du hjälp av avancerad kommunikationsutrustning, exempelvis krypterad radio- och datatrafik.

Du kommer också att jobba med planering av radionät, frekvens- och antennval för att radiokommunikationen ska bli så optimal som möjligt. Som sambandsoperatör sitter du i en sambandledningscentral i en berganläggning och tillhör Marinens Radio.  

Du ingår i ett vaktlag som leds av en officer och du arbetar i skift, dag som natt under årets alla dagar. Arbetsbelastningen varierar och kan gå från låg till hög på mycket kort tid. Utöver ordinarie arbetsuppgifter i insatsverksamhet kommer du även att delta i övningsverksamhet.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: ,

Om utbildningen

För att lära dig att hantera sambandssystemen har du en stabil utbildning att stå på. Som sambandsoperatör har du en av de längsta befattningsutbildningarna, den varar i tolv veckor.

Du bör vara teknikintresserad och ha fallenhet för att använda de sambandssystem som är din speciella kompetens.

Vanliga frågor om Sambandsoperatör marinbas

Är grundutbildningen lika för alla befattningar?

Carl

Min väg till sambandsoperatör

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär