Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , , , , , , , , , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Armén, Flygvapnet, Ledning, Logistik
  • Arbetsområden: Ledning och samband
  • Teman: Friluftsliv, IT/elektronik, Problemlösning
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
1/5
Fysisk
2/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som samband/ledningssoldat arbetar du med att upprätta mobila sambandssystem för markstridsförband och i vissa fall till stöd för hela Försvarsmakten.

Du ingår i en grupp om cirka tre personer som löser olika sambandsuppgifter. Din grupp kan antingen arbeta självständigt eller tillsammans med andra grupper inom en större enhet som exempelvis en sambandstropp eller pluton.

En typisk arbetsuppgift är att ordna dator- och telenätförbindelse mellan två platser.

Tjänsten innebär att du växlande utbildas, övar och att du kan få stå i beredskap och delta i insatser både nationellt och internationellt.

Du övar kontinuerligt dina soldatkunskaper, till exempel hur du hanterar ditt vapen.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 10-15 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , ,
Kommande utbildningsstarter

05 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

12 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

16 sep 2024

Sista dag för inskrivning 11 aug 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Utbildningen till samband/ledningssoldat ger dig träning i att använda olika sambandssystem, exempelvis radiostationer, radiolänk eller satellitsamband. Det är en roll som passar dig som är intresserad av telekommunikation, datorkommunikation eller IT.

Det är en fördel om du har körkort för personbil eller tyngre fordon (C-körkort). Då kan du beroende på befattning få utbildning till militära förarbevis och möjlighet att ta civilt körkort för tyngre fordon.

Kabelsoldat, radiolänksoldat, stabplatssoldat eller sambandssoldat?

Beroende på vilket förband du genomför din grundutbildning med värnplikt på kan din befattning ha olika namn. Det kan bero på att du ibland specialiseras på det som är en relevant förmåga på förbandet du utbildas på – vilket innebär att arbetsuppgifterna kan skiljas sig åt.

Karriärvägar

Du har möjlighet att utvecklas i din befattning som sambandssoldat och få fördjupad kunskap inom ditt område. Du kan lära dig fler system, exempelvis andra radiolänk eller satellitsystem. Eller utbilda dig inom övervakning och drift av sambands- och datornätverk (WAN/LAN). 

Beroende på vilken befattning du har kan du också få utbildning för arbete på hög höjd i torn eller master. Du kan även utbildas till kabelsoldat, och då specialiseras du på att dra optisk kabel mellan ledningsplatserna.

Det finns även möjlighet att utvecklas mot en befattning som sambandsgruppchef eller sambandsbefäl. 

Ytterligare ett alternativ är att söka till att bli att bli sambandsoperatör till stöd för specialförband.

Min väg till samband/ledningssoldat

Ingen militär bakgrund
Militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär