Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet, Logistik, Marinen
  • Arbetsområden: Ledning och samband
  • Teman: IT/elektronik, Problemlösning, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
1/5
Fysisk
3/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som sambandssoldaten är din huvudarbetsuppgift att upprätta radio- eller trådförbindelse inom eller mellan militära förband. Du deltar även i försvaret av ditt egna förband samt under strid.

Du har också i uppgift att delta i den dagliga driften av kommunikationsnätet, och bistår då ledningssystemdriftledaren som ansvarar för att nätet fungerar rent tekniskt, och som också har den övergripande bilden av sambandssystemen.

Den största delen av ditt jobb består av materieltjänst – att vårda och underhålla både fältlinjer och de rullar med fiberkabel som behövs för fältlinjerna.

Ditt arbete består också av linjebyggnadstjänst, det vill säga uppbyggnad, underhåll och brytande av fiber- och elkabel.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , , , ,
Kommande utbildningsstarter

29 jul 2024

Sista dag för inskrivning 23 jun 2024

05 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

För att bli sambandssoldat genomgår du grundutbildning med inriktning mot sambandstjänst och får då de kunskaper, färdigheter och kompetenser du behöver. Utbildningen är totalt 9 månader lång. 

Sambandsgruppchef

Som sambandsgruppchef utbildas du i att leda verksamheten kring sambandssytem och upprätta radiolänk, sambandsgrupp eller bli chef över en stridsledningsgrupp (som också kallas Stri-grupp). Stri-gruppen har tiill uppgift att stötta chefen och ledningslaget i allt från kart- till sambandstjänst.

Du som ska bli gruppchef rycker in en månad innan soldaterna och genomför utöver grundutbildningen en gruppchefsutbildning. 

Vanliga frågor om Sambandssoldat

Är grundutbildningen lika för alla befattningar?

Carl

Min väg till sambandssoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär