Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , ,
  • Verksamhetsområden: Armén, Logistik, Sjukvård
  • Arbetsområden: Försörjning och transport
  • Teman: Fordon/maskiner, Problemlösning, Service, Sjukvård
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
5/5
Teknisk
1/5
Teoretisk
5/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som sjuktransportsoldat är din huvuduppgift att hämta och lämna patienter med ett sjukvårdsfordon. Du kör fordonet till den plats där du kan överlämna patienter för vidare vård. När du förflyttat en patient gör du och din besättning er redo att ta hand om fler skadade.

I fordonet har du oftast en sjuksköterska samt en sjukvårdare som tar hand om patienterna medan du kör. Du kommer att utvecklas till en skicklig förare, så att din personal kan ta hand om patienter under färden. Du kommer behöva köra både snabbt och säkert.

Det finns olika sorters sjukvårdsfordon, allt från bepansrade fordon till vanliga ambulanser. 

Som förare är du sjukvårdarens högra hand. Du hämtar utrustning och kan hjälpa till med ett första akut omhändertagande. Vid ett första akut omhändertagande kommer du oftast arbeta tillsammans med andra, men du ska klara av att göra det själv.

Arbetet kräver ett stabilt psyke eftersom du kommer i kontakt med svårt skadade människor. Det kräver också att du kan arbeta under stress, då du i vissa fall måste jobba fort för att kunna rädda liv. 

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9 mån
  • Utbildningsplatser: , , ,
Kommande utbildningsstarter

26 jun 2023

Sista dag för inskrivning 21 maj 2023

07 aug 2023

Sista dag för inskrivning 02 jul 2023

14 aug 2023

Sista dag för inskrivning 09 jul 2023

18 sep 2023

Sista dag för inskrivning 13 aug 2023

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Din befattningsutbildning börjar med att du får en fordonsutbildning. Där lär du dig att hantera ditt fordon på ett säkert sätt under olika omständigheter. Du lär dig inte bara att köra ditt fordon utan också att vårda det för att det ska hålla under en längre tid.

Vid godkänd utbildning får du militärt förarbevis på just ditt fordon. Det kan vara allt från ett bepansrat fordon till en vanlig ambulans. 

Efter fordonsutbildningen börjar ni öva på sjuktransporttjänsten. Du lär dig hur rutinerna ser ut när ni hämtar skadade och övar på att lämna över patienter till nästa.

Som förare får du inte samma sjukvårdsutbildning som en sjukvårdare, men du lär dig att göra ett första akut omhändertagande.

Min väg till sjuktransportsoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär