Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , , , , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Armén, Flygvapnet, Ledning, Logistik, Marinen
  • Arbetsområden: Försörjning och transport
  • Teman: Fordon/maskiner, Maskinteknik, Problemlösning
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
3/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Att vara fordonsförare innebär mer än att bara köra ditt fordon. Du vårdar ditt fordon, ser till att köra det lagligt och lär dig att läsa terrängen och anpassa din körstil efter situation.

Som fordonsförare tar du körkort efter behov, alltså beroende på vilket fordon du kommer att köra i yrket. Det kan vara lastbil, personterrängbil, pansarterrängbil, minibuss, bandvagn, bärgningsbil, motorcykel eller terränghjuling.

Du kan också få ett kompetensbevis för ditt fordon vilket ger dig tillåtelse att även köra yrkesmässigt utanför Försvarsmakten.

I vardagen ägnar du en stor del av din tid åt materielvård. I ditt fall handlar det om underhåll av ditt fordon. 

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 10-15 mån
  • Utbildningsplatser: ,
  • Ger behörighet för: Trafiksoldat

Om utbildningen

I början av din utbildning kommer du att få lära dig grundläggande soldatkunskaper. Du får lära dig att stå och gå i uniform, hantera ditt vapen, strida med din grupp och mycket mer.

Befattningsutbildning

Som fordonsförare tränar du på att delta i eskorter, konvojer eller patrullera. Oavsett vilket fordon du kör så tränar du tillsammans med andra för att klara av olika uppgifter. Det kan exempelvis vara situationer som ett bakhåll eller specifika uppgifter som att skydda ett hus eller evakuera fordonet.

Du kommer inte bara att lära dig att köra ditt fordon utan även att vårda det. Detta innebär att du underhåller ditt fordon, så att till exempel din lastbil fungerar och håller under en längre tid.

Karriärvägar

Som fordonsförare kan du bli utbildad på olika fordon, det kan vara allt från lastbil, tung lastbil eller pansarterrängbilar. Du kan alltså få en bred körkompetens och kan söka dig till många olika befattningar i Försvarsmakten.

Min väg till fordonsförare

Ingen militär bakgrund
Militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär