Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , ,
  • Verksamhetsområden: Armén
  • Arbetsområden: Markstrid
  • Teman: Fordon/maskiner, Maskinteknik
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
3/5
Fysisk
4/5
Teknisk
3/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som stridsvagnsförare kör du stridsvagnen tillsammans med besättningen. Utöver dig består besättningen av en vagnchef, skytte och laddare. Ni ingår i ett stridsvagnskompani med en specifik uppgift att lösa.

Utöver att köra stridsvagnen är det du som leder vårdarbetet av vagnen. Du har koll på vad som behöver kontrolleras, lagas, fixas och smörjas på stridsvagnen.

Mycket av arbetet sker under stor tidspress, därför är det viktigt att du kan hålla dig lugn och sansad under stressande förutsättningar. 

Du leds i arbetet av vagnchefen och är bra på att samarbeta – ett måste för att ni ska förstå varandra i pressade situationer – men du ska också kunna jobba självständigt. Du bör vara fysiskt stark då jobbet innehåller tungt kroppsarbete.

Bärga stridsvagnar

Du kan också arbeta som förare av bärgningsbandvagn 120, som används för att bärga stridsvagnar.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 10 mån
  • Utbildningsplatser: , ,
Kommande utbildningsstarter

05 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

12 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Under befattningsutbildningen lär du dig att köra stridsvagnen på ett säkert sätt. Du får också lära dig att kontrollera och vårda stridsvagnens skick. 

Du får också utbildning i andra fordon och vapensystem för att öka förståelsen och förbättra samarbetet mellan olika plutoner.

Min väg till stridsvagnsförare

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär