Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter:
  • Verksamhetsområden: Ledning
  • Arbetsområden: Ledning och samband
  • Teman: Friluftsliv, IT/elektronik, Problemlösning
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
3/5
Fysisk
4/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Din huvuduppgift är att hämta in information eller att störa fiendens kommunikationer. Är du spanare avlyssnar du med avancerade instrument vad någon säger, eller lägesbestämmer var personen befinner sig.

Som störoperatör försvårar du för fienden genom att förstöra kommunikationsmöjligheterna eller sända falska signaler.

Till er hjälp har ni en bearbetare som sammanställer och rapporterar vidare informationen. Gruppens tekniker har hand om och reparerar era spanings- och kommunikationssystem.

Ni har en palett av verktyg, alltifrån sådana du kan förvara i fickan till stora specialfordon med mast på taket. Alla i gruppen kan själva sköta sina system.

Som telekrigssoldat kan du arbeta med en av två inriktningar: kommunikationsspaning eller teknisk spaning. Kommunikationsspaning handlar ofta om spaning mot människor: pejling och avlyssning. Teknisk signalspaning innebär spaning mot båtar och flygplan där du exempelvis ska upptäcka och identifiera fartyg och flygplan som visar sig längs en viss kuststräcka.

Oavsett om du jobbar med kommunikationsspaning eller teknisk spaning deltar du både i internationella insatser och övningar för att försvara Sverige. Du och de du jobbar med är heltidsanställda soldater och befäl. Ni är kunniga soldater och alla kan hantera gruppens olika vapensystem och fordon. Ni är specialiserade inom områden som kräver mycket utbildning och träning.

Det är vanligt att ni arbetar utspritt och under långa perioder väntar på information, så du måste vara ihärdig, uthållig och noggrann och ha goda soldatkunskaper. Det är en fördel om du kan flera språk och är teknisk.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser:
Kommande utbildningsstarter

08 aug 2022

Sista dag för inskrivning 03 jul 2022

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Hur din utbildning till telekrigssoldat ser ut beror delvis på vilken inriktning du ska arbeta med; kommunikationsspaning eller teknisk spaning.

Men samtliga soldater i din grupp utbildas i att hantera era vapensystem och fordon.

Min väg till telekrigssoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär