Snabbfakta om befattningen

2/5
Fysisk
2/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Dina arbetsuppgifter som underrättelseassistent är att ta emot information och underrättelser och vidarebefordra till den som behöver det. I din vardag hanterar du in- och utgående handlingar med både öppen och hemlig information. Rollen som underrättelseassistent är analytisk, du kommer till vardags läsa och tolka mängder av information.

Som underrättelseassistent samarbetar du främst med underrättelseofficeren, som också är din chef. Indirekt jobbar du även med helikopterbesättningen och övriga medlemmar i Mission Support Team, MSE, som är den organisation som arbetar med flyguppdragsplanering. 

Innan uppdrag

Inför uppdragen arbetar du med ett planeringssystem som kallas ”mission support system” - ett datasystem som är kopplat till en helikopter. Med hjälp av systemet planerar du flyguppdraget. Du för in information om hotbilder i området, eller annat som kan påverka helikopterns färdväg.

Under uppdrag

Du har också en viktig roll under pågående uppdrag. Om helikoptern behöver nödlanda eller av någon anledning går sönder, kan du stötta genom att ge besättningen så bra förutsättningar som möjligt för att ta sig där ifrån utifrån hotbilden.

Efter uppdrag

Efter genomfört uppdrag följer du också upp arbetet genom att höra med besättningen om hur allt har gått. Du rapporterar sedan vidare informationen, och tar med dig erfarenheter inför nästa uppdrag.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , ,

Om utbildningen

Som underrättelseassistent genomför du din grundutbildning vid något av flygvapnets förband.

Du bekantar dig med dina blivande kollegor i helikopterbesättningen och Mission support team, MSE, som du kommer planera och genomföra flyguppdrag tillsammans med.

Du får också utbildning i det datasystem som du kommer att använda för underrättelsehantering.

Min väg till underrättelseassistent

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär