Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

underrättelse/säkerhet

Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Håll dig uppdaterad

Skapa en profil på Mitt Försvarsmakten för att få information om jobb och utbildningar som passar dig.

Skapa profil

Ansök till en grundutbildning inom underrättelse/säkerhet

ansök

Den viktigaste uppgiften inom verksamhetsområdet underrättelse- och säkerhetstjänst är att bedöma, förebygga och avvärja hot mot Sverige och svenska intressen.

I hemlighet undersöker underrättelse- och säkerhetstjänsten vad motståndaren har för avsikter.

Underrättelsetjänsten inhämtar och bearbetar information för att sedan informera berörda personer. Med hjälp av informationen hoppas de kunna förutsäga vilket som är motståndarens nästa steg och förbereda verksamheten för det.

Säkerhetstjänsten finns till för att förbereda och skydda egen verksamhet som exempelvis personal, materiel, information och verksamhet.

Det förband som leder och ansvarar för underrättelse- och säkerhetstjänst är Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

Ledningsregementet – LedR

Ledningsregementet är ett förband som stödjer många delar inom Försvarsmakten inom områden som ledning, samband, telekrigföring, psykologiska operationer, meteorologi och oceanografi. På detta sätt skapar de förutsättningar för att lyckas med information och med uppgifter på mark, sjö och i luft. Ledningsregementet finns i Enköping, Strängnäs, Karlskrona, Boden, Stockholm och Uppsala.

Underrättelseassistent UAV

Som underrättelseassistent vid TUAV-plutonen är din främsta arbetsuppgift att vara ett stöd till de officerare som ingår i inhämtningsgruppen och som leder inhämtningen.

TUAV-pilot

Tjänsten som TUAV-pilot innebär att du flyger den obemannade flygfarkosten UAV03 Örnen. Du jobbar också som flygsystemets övergripande befälhavare med samma ansvar som piloten i ett bemannat flygplan.

Underrättelseofficer TUAV

Som underrättelseofficer är din främsta uppgift att vara ett stöd till inhämtningsledaren vid inhämtning, bearbetning, producering samt delgivning. Du kommer även själv att planera och genomföra uppdrag.

Underrättelseassistent

En underrättelseassistent inom flygvapnet tar emot och vidarebefordrar underrättelser samt uppdaterar ett datasystem som är kopplat till en helikopter.

Hjälpmekaniker TUAV

Hjälpmekanikerns huvudsakliga uppgift ligger i att stödja flygteknikerna i att bedriva flygunderhåll samt klargöringstjänst på UAV 03 både i fältmiljö och hemma på basen.

Underrättelsesoldat

Som underrättelsesoldat ingår du in en spaningsgrupp som inhämtar information om motståndaren genom spaning från en och samma plats eller då ni förflyttar er.

Redo att ansöka?

Alla som genomför militär grundutbildning omfattas av lagen om totalförsvarsplikt.

Läs mer och ansök
Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information om jobb och utbildningar som passar dig.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.