Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Officer
  • Orter: , , , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet, Ledning
  • Arbetsområden: Ledning och samband, Luftstrid - Luft
  • Teman: Flyg, IT/elektronik, Naturvetenskap, Problemlösning, Service, Säkerhet
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
2/5
Fysisk
3/5
Teknisk
5/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Sikt, våghöjd, lufttryck, åska eller snöfall? Som försvarsmeteorolog levererar du väderprognoser och bedömningar om hur vädret påverkar Försvarsmaktens verksamhet.

Som försvarsmeteorolog tar du fram det viktigaste ur stora mängder information för att göra en prognos på vädret. Din prognos följer vädrets utveckling och hur det kan påverka pågående och planerad verksamhet.

Du delger prognoserna som en del av beslutsunderlaget till de chefer som beslutar om vilken verksamhet som ska genomföras. Uppföljning är en viktig del av ditt arbete. Du är uppmärksam på om vädret avviker från prognosen och kan snabbt uppdatera de som berörs.

Under dina första år i arbetet jobbar du med att göra väderprognoser för Försvarsmaktens verksamhet. Normalt börjar du arbeta på någon av våra flygflottiljer. 

Efter några års erfarenhet kan du delta i arbetet med att förbättra teknik och metoder inom vädertjänsten. Du kan utbilda personal från hela försvaret inom olika yrkeskategorier och försvarsgrenar. Andra områden du kan fördjupa dig i är till exempel oceanografi, klimatologi, rymdväder, taktik, flygsäkerhet och programmering.

Din arbetsplats är antingen på en flygflottilj, helikopterflottiljen eller på Meteorologi- och oceanograficentrum, METOCC.

Läs mer

Läs mer i Försvarsmeteorologernas blogg.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 18-72 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , , ,

Om utbildningen

Kombinera en civil utbildning med en militär.

Som färdig försvarsmeteorolog har du både en civil meteorologutbildning från universitet samt en särskild officersutbildning (SOFU). SOFU är en individuellt anpassad utbildning som riktar sig till dig som har en akademisk examen.

Hur utbildningen ser ut beror på din bakgrund

Det första du behöver göra, oavsett din bakgrund är att ansöka till försvarsmeteorologtesterna.

Du har en civil meteorologutbildning

Du som är utbildad meteorolog och blir antagen blir anställd som meteorologaspirant och börjar med att genomföra en särskild officersutbildning. Om du inte genomfört värnplikt så genomför du en 3-6 månaders militär grundkurs. Därefter genomförs studier i bland annat krigsvetenskap, ledarskap och strategi under två terminer vid militärhögskolan Karlberg och Försvarshögskolan i Stockholm. Utöver det läser du en befattningsutbildning i praktisk meteorologi där praktik ingår.

Du är anställd med lön under hela utbildningstiden.  

Du som har läst matematik och fysik på högskola

Om du har en kandidatexamen i fysik (180 hp) eller motsvarande och är behörig att söka till masterprogrammet i meteorologi kan du bli antagen till utbildningen mot försvarsmeteorolog. Du blir så anställd som meteorologaspirant.

Din första arbetsuppgift blir att komplettera dina studier mot meteorolog. Då läser du 90-120 hp (1,5-2 år) vid högskola men är anställd och får lön från Försvarsmakten. Därefter genomför du en särskild officersutbildning enligt ovan.

Du som har genomfört värnplikt och är gruppchef, soldat eller sjöman (GSS)

Om du har genomfört värnplikt och klarat testerna mot försvarsmeteorolog kan du bli antagen och läsa meteorologutbildningen på universitetet som anställd soldat (GSS).

Efter meteorologutbildningen påbörjar du en särskild officersutbildning, SOFU. Du är anställd som meteorologaspirant med lön under hela utbildningstiden.

Min väg till försvarsmeteorolog

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Börja med ansökningstesterna

För att bli försvarsmeteorolog måste du först klara ansökningstesterna. Du som är intresserad och behörig kan redan nu genomföra testerna.

Blir du godkänd kan du sedan söka jobbet som försvarsmeteorolog, så fort ansökan öppnar. Du behöver inte ha genomfört en grundutbildning med värnplikt för att söka.

Ansök till testerna

Försvarsmeteorologutbildning

För att bli försvarsmeteorolog går du dels en meteorologutbildning och en särskild officersutbildning (SOFU).

Meteorologutbildning

2-4 år

Du läser en meteorologutbildning vid högskola. Du har möjlighet att läsa utbildningen och samtidigt vara anställd i Försvarsmakten. Utbildningen ser olika ut beroende på vilken utbildning du har innan du blir antagen. 

Särskild officersutbildning

1 år

Särskild officersutbildning (SOFU) genomförs vid Militärhögskolan Karlberg i Stockholm och innehåller bland annat studier i krigsvetenskap, ledarskap och strategi. Utöver det genomför du en praktisk meteorologutbildning där även praktik ingår.

Om du inte har genomfört värnplikt börjar du med en 3-6 månader lång militär grundkurs.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär