Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Officer
  • Orter: , , , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet, Ledning
  • Arbetsområden: Ledning och samband, Luftstrid - Luft
  • Teman: Flyg, IT/elektronik, Naturvetenskap, Problemlösning, Service, Säkerhet
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
2/5
Fysisk
3/5
Teknisk
5/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Sikt, våghöjd, lufttryck, åska eller snöfall? Som försvarsmeteorolog levererar du väderprognoser och bedömningar om hur vädret påverkar Försvarsmaktens verksamhet.

Som försvarsmeteorolog tar du fram det viktigaste ur stora mängder information för att göra en prognos på vädret. Din prognos följer vädrets utveckling och hur det kan påverka pågående och planerad verksamhet.

Du delger prognoserna som en del av beslutsunderlaget till de chefer som beslutar om vilken verksamhet som ska genomföras. Uppföljning är en viktig del av ditt arbete. Du är uppmärksam på om vädret avviker från prognosen och kan snabbt uppdatera de som berörs.

Under dina första år i arbetet jobbar du med att göra väderprognoser för Försvarsmaktens verksamhet. Normalt börjar du arbeta på någon av våra flygflottiljer. 

Efter några års erfarenhet kan du delta i arbetet med att förbättra teknik och metoder inom vädertjänsten. Du kan utbilda personal från hela försvaret inom olika yrkeskategorier och försvarsgrenar.

Din arbetsplats är antingen på en flygflottilj, helikopterflottiljen eller på Meteorologi- och oceanograficentrum.

Läs mer

Läs mer i Försvarsmeteorologernas blogg.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 18-72 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , , ,

Om utbildningen

För att bli försvarsmeteorolog behöver du gå en särskild officersutbildning (SOFU). Det är en individuell utbildning som vänder sig till personer med speciella kompetenser, exempelvis läkare och meteorologer.

Hur utbildningen ser ut beror på din bakgrund

Det första du behöver göra, oavsett din bakgrund är att ansöka till försvarsmeteorologtesterna.

Jag har en civil meteorologutbildning

Du som är utbildad meteorolog och blir antagen blir anställd som meteorologaspirant och börjar med att genomföra en särskild officersutbildning, SOFU. Den genomför du under två terminer vid Militärhögskolan Karlberg i Stockholm. Utöver det läser du en praktisk meteorologutbildning där praktik ingår.

Om du inte genomfört en grundutbildning med värnplikt så gör du det innan Militärhögskolan. Du är anställd med lön under hela utbildningstiden.  

Jag har läst minst tre år matematik och fysik på högskola

Om du är högskolestuderande med lägst 180 hp (motsvarande 3 år) i ämnena matematik och fysik kan du bli antagen mot försvarsmeteorolog och bli anställd som meteorologaspirant.

Din första arbetsuppgift som anställd blir att komplettera dina studier mot meteorolog. Då läser du 120 hp (2 år) vid högskola men är anställd och får lön från Försvarsmakten. Därefter genomför du en särskild officersutbildning, SOFU, enligt ovan.

Jag är gruppchef, soldat eller sjöman

Om du är gruppchef, soldat eller sjöman (GSS) och klarar testerna mot försvarsmeteorolog kan du läsa meteorologutbildningen som GSS.

Efter meteorologutbildningen påbörjar du en särskild officersutbildning, SOFU. Du är anställd som meteorologaspirant med lön under hela utbildningstiden.

Min väg till försvarsmeteorolog

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Börja med ansökningstesterna

För att bli försvarsmeteorolog måste du först klara ansökningstesterna. Du som är intresserad och behörig kan redan nu genomföra testerna.

Blir du godkänd kan du sedan söka jobbet som försvarsmeteorolog, så fort ansökan öppnar. Du behöver inte ha genomfört en grundutbildning med värnplikt för att söka.

Ansök till testerna

Försvarsmeteorologutbildning

För att bli försvarsmeteorolog går du dels en meteorologutbildning och en särskild officersutbildning (SOFU).

Meteorologutbildning

2-5 år

Du läser en meteorologutbildning vid högskola. Du har möjlighet att läsa utbildningen och samtidigt vara anställd i Försvarsmakten. Utbildningen ser olika ut beroende på vilken utbildning du har innan du blir antagen. 

Särskild officersutbildning

1 år

Särskild officersutbildning (SOFU) genomförs vid Militärhögskolan Karlberg i Stockholm. Utöver det genomför du en praktisk meteorologutbildning där även praktik ingår.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär