Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Luftstrid - Luft

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Luftbevakning, flygstridsledning, flyg- och helikopterförband är exempel på områden som ingår i luftstrid - luft. Förbanden kan med hög precision, flexibilitet och slagkraft verka mot mål både på marken, i luften och över havet. Dessutom kan de inhämta underrättelser för att hävda Sveriges territoriella integritet.

Befattningar

Officer flygstridsledning

Som officer inom flygstridsledning leder du piloten i ett stridsflygplan vid såväl övningar som skarpa insatser.

Helikopterpilot specialistofficer

Som specialistofficer är huvuduppgiften flygtjänst och skarpa flyguppdrag. Efter flera års flygtjänst kan du bli flyglärare eller testpilot.

Flygledare

Flygledarens huvuduppgift är att leda flygplan och fordon på flygplatsen och i luftrummet runt denna. Som reservofficer och flygledare blir man anställd hos Luftfartsverket och placerad på någon av de militära flygplatser som Försvarsmakten driver.

Transportflygpilot

Som transportflygpilot officer har du möjlighet att kompetensutvecklas mot ledande befattningar.

Luftbevakningsoperatör officer

Officeren och luftbevakningsoperatörens uppgift är att upptäcka och identifiera flygplan som är på väg att kränka svenskt luftrum så att JAS 39 Gripen kan sättas in i tid för att hävda svensk integritet.

Flygstridsledare

En flygstridsledare är en specialistofficer som leder stridsflyg under nationella och internationella övningar och ansvarar för flygsäkerheten i luften.

Stridspilot

Stridspilotens uppgifter är att göra insatser mot andra flygplan, attackuppdrag mot mål på marken samt spaning med hjälp av olika sensorer.

Helikopterpilot officer

Som officer kan du, efter flera års flygtjänst, inrikta dig mot att axla uppgifter i en flygledande befattning.

Uppdragsspecialist

Uppdragsspecialisten arbetar i en helikopterbesättning som löser olika strids- eller räddningsuppgifter under övningar och insatser.

Lastmästare

Dina huvuduppgifter som lastmästare är att planera och leda verksamheten i lastutrymmet och ansvara för lastens surrning och viktberäkning under flyguppdrag med transportflyg.

Luftbevakningsoperatör

Luftbevakningsoperatören behöver vara alert och klartänkt för att snabbt upptäcka och identifiera flygplan som är på väg mot Sveriges gränser.