På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Dykeri

Sikta mot botten

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Som dykare i Försvarsmakten arbetar du både på och under vattenytan och på land. Det finns dykarbefattningar inom både marinen och armén som alla har varierande uppgifter. Du kan exempelvis arbeta med minröjning, fotografering eller ubåtsräddning.

Vanliga frågor

Inte redo att ansöka men ändå nyfiken?

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten för att få information och inbjudningar som matchar dina intressen och kompetenser.

Skapa profil

Befattningar

Attackdykarnas främsta uppgift är underrättelseinhämtning bakom fiendens linjer. Kustjägarna har också underrättelseinhämtning som huvuduppgift, men har en större förmåga till störstrid än attackdykarna. De första månaderna av specialistutbildningen fokuseras på dykning samt underrättelseinhämtning och patrulltjänst. När attackdykarpatrullen är färdigsammansatt av de olika befattningsinnehavarna fortsätter utbildningen i patrullerna med bland annat störstrid, underrättelseinhämtning, helikoptertjänst och sjukvårdsutbildning.
Attackdykare

Attackdykarnas främsta uppgifter är att inhämta information samt att genomföra sabotage, i alla tänkbara miljöer och klimat

amfibiedykare, amf 1
Amfibiedykare

Som amfibiedykare kan du bärga föremål, rekognosera och oskadliggöra av ammunition i vatten och på land.

Årets utbildningskull av värnpliktiga röjdykare genomför första dykningen.
Marin EOD-operatör

Huvuduppgiften för en marin EOD-operatör är att genom ammunitionsröjning skapa säkerhet och rörlighet för egna förband.

Övningsledaren Daniel Lindman tar sig upp ur havet.
Ingenjördykare

Som ingenjördykare undersöker du vägar för att se till att övriga förband kan komma fram. Du tar reda på om hinder behöver röjas eller om broar behöver byggas.

Röjdykare

En röjdykare röjer och kartlägger minor och ammunition på botten av sjöar eller hav.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.