Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: ,
  • Verksamhetsområden: Marinen
  • Arbetsområden: Amfibiestrid
  • Teman: Fartyg/hav, Friluftsliv, Problemlösning
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
4/5
Fysisk
2/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som amfibiesoldat förflyttar du och din grupp er mellan skärgårdsöarna, främst med din plutons stridsbåtar. I övrigt sker all förflyttning till fots, vilket innebär att gå långa sträckor med tung packning.

Förbandet övar, tränar och utbildas främst på hemmaförbandet och övningsfält runt om i skärgården. Du genomför övningar och insatser såväl nationellt som internationellt och kan arbeta i en mängd olika miljöer, från öken till skärgårdsmiljö.

Under övningar och andra uppdrag ägnar skyttegruppen mycket tid tillsammans, det bidrar till en stark gemenskap och laganda där alla jobbar mot samma mål.

Som amfibiesoldat kan du ha flera olika inriktningar.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: ,
Kommande utbildningsstarter

22 jul 2024

Sista dag för inskrivning 16 jun 2024

19 aug 2024

Sista dag för inskrivning 21 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Alla amfibiesoldater får en gemensam amfibieutbildning, utöver det kommer du att få utbildning och ansvar inom en viss inriktning. Det kan bland annat vara som fordonsförare, granatgevärsskytt/laddare, kommissarie, eldledningssoldat, minsoldat, belysarsoldat, stridsledningssoldat eller S-platssoldat.

Er grupp har en mängd olika vapensystem och tekniska hjälpmedel. Det är exempelvis olika understödsvapen, sambandsmedel och mörkerhjälpmedel.

Min väg till amfibiesoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär