Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Armén
  • Arbetsområden: Markstrid
  • Teman: Friluftsliv, Säkerhet
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
4/5
Fysisk
2/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Din huvuduppgift är att strida mot en fiende på marken. Du gör det tillsammans med din grupp och till stöd har ni exempelvis granatkastare eller artilleri. Ni färdas i ett fordon, ofta med bestyckning och splitterskydd, och när ni lämnat fordonet tar ni er fram till fots eller på skidor.

Du får lära dig hantera automatkarbiner, kulsprutor och pansarbrytande vapen. Oftast strider ni tillsammans med andra likadana grupper. Ibland tar ni er fram till fots och under vintern på skidor.

Eftersom att du och dina kamrater övar, tränar och ibland bor tillsammans är det viktigt att du är en ansvarsfull person som gillar att arbeta med andra människor.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 6-11 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Kommande utbildningsstarter

10 jan 2022

Sista dag för inskrivning 05 dec 2021

21 mar 2022

Sista dag för inskrivning 13 feb 2022

13 jun 2022

Sista dag för inskrivning 08 maj 2022

20 jun 2022

Sista dag för inskrivning 15 maj 2022

08 aug 2022

Sista dag för inskrivning 03 jul 2022

12 sep 2022

Sista dag för inskrivning 07 aug 2022

10 okt 2022

Sista dag för inskrivning 04 sep 2022

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Under utbildningen övar du grundläggande stridsteknik och vapenhantering. Du varvar fysisk träning med teoretiska och praktiska utbildningsmoment.

Du deltar i övningar för att stärka såväl gruppen som dig själv. Det är viktigt att du blir en stark individ som vill och kan skapa lagkänsla. Först då kan din grupp, och pluton, samarbeta effektivt även under pressade situationer.

Hur din utbildning ser ut beror till viss del på inom vilken inriktning du ska arbeta.

Utbildningstiden kan variera mellan sex till elva månader beroende på var du gör din utbildning. Vid ett regionalt insatskompani är utbildningstiden sex månader. Vid förband är den mellan nio till elva månader.

Karriärvägar

Efter utbildningen har du möjlighet att ta anställning som soldat. Du kan också gå med i Hemvärnet om du vill det. Du kan också ansöka till Officersprogrammet eller en specialistofficersutbildning. 

Min väg till skyttesoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär