Snabbfakta om befattningen

 • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
 • Orter: , , , ,
 • Verksamhetsområden: Armén
 • Arbetsområden: Försörjning och transport
 • Teman: Fordon/maskiner, Problemlösning, Service
 • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
3/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som bärgningssoldat är du beredd att stötta om något fordon behöver bärgas. Du tillhör en reparationsgrupp som kan hjälpa till med att exempelvis dra upp fordon ur diken.

Du kör i allt från stadsmiljö till skog, i alla väderförhållanden. När du inte är ute och rullar med ditt fordon, befinner du dig på förbandets gruppering. Där hjälper du till med andra uppgifter, som exempelvis att patrullera.

Arbetet som bärgningssoldat kommer göra dig van att tempoväxla. Det kan vara lugnt fram tills att det händer något och du måste lösa en uppgift så fort som möjligt. När situationen uppkommer ska du även kunna försvara ditt fordon.

Utbildningsfakta

 • Utbildningstid: 10-15 mån
 • Utbildningsplatser: , ,
Kommande utbildningsstarter

22 jul 2024

Sista dag för inskrivning 16 jun 2024

12 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Du behöver inte ha några förkunskaper för att bli bärgningssoldat. Genom utbildning och övning kommer du få den kompetens som just du behöver för att lösa dina uppgifter.

Det första skedet är en grundläggande soldatutbildning där du lär dig att stå och gå i uniform och att hantera ditt vapen. Här ingår även en grundläggande stridsutbildning.

Din befattningsutbildning inleds med en fordonsutbildning där du lär dig att hantera ditt fordon på ett säkert sätt, under olika omständigheter.

Du får lära dig att köra fordonet i olika sorters terräng, och att vårda ditt fordon så att det håller länge. Det vill säga spola, smörja och enklare underhåll. Vid godkänd fordonsutbildning blir du tilldelad ett militärt förarbevis.

Din huvuduppgift kommer vara att bärga andra fordon. Du kommer bli utbildad i allt som har med bärgning att göra.

Du får också lära dig att göra enklare reparationer.

Bärgningsgruppchef

Till de allra flesta soldatbefattningarna kan du även bli antagen som befäl i någon nivå. Du som blir det kommer utöver din befattningsutbildning att genomföra en befälsutbildning.

Att vara befäl innebär att du är chef för antingen en grupp, en pluton eller ett kompani. Du ansvarar för att planera er verksamhet och säkerställer att allt går enligt plan när ni löser en uppgift.

Du ansvarar även för vård och kontroll av såväl personal som utrustning. 

 • Gruppbefäl ansvarar för en grupp på cirka åtta soldater.
 • Plutonsbefäl ansvarar för en pluton som består av cirka fyra grupper.
 • Kompanibefäl ansvarar för ett kompani, som utgörs av fyra plutoner.

Du som ska bli gruppchef genomför utöver grundutbildningen en gruppbefälsutbildning. 

Min väg till bärgningssoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär