Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , ,
  • Verksamhetsområden: Logistik
  • Arbetsområden: Försörjning och transport
  • Teman: Fordon/maskiner, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
3/5
Fysisk
2/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som lastbilsförare är du lugn och metodisk, både då du färdas i stadsmiljö och terräng, oavsett väder. Du kan skydda dig själv och ditt fordon om situationen kräver det.

Lasten du kör kan vara bland annat mat, vatten, ammunition eller drivmedel. Men du kommer att bli specialiserad på en av varorna.

Som förare vårdar du ditt fordon och ägnar mycket tid till underhåll. Att ta hand om fordonet är viktigt för att det ska hålla i längden.

Genom att öva med ditt förband kommer du få den kompetens du behöver för att kunna lösa dina uppgifter i skarpt läge. Du kommer bli rutinerad på att hantera ditt fordon, van att tempoväxla och agera snabbt i pressade lägen.

Vi kan hjälpa till när det blir kriser i samhället. Vi kan till exempel stötta sjukvården och brandkåren.

Ebba

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 10-11 mån
  • Utbildningsplatser:

Under utbildningen lärde vi oss lastbilens delar, att vårda lastbilen och köra den i alla möjliga olika terränger.

Ebba
Kommande utbildningsstarter

05 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

12 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

I början av din utbildning lär du dig grundläggande soldatkunskaper. Det betyder att du får lära dig att stå och gå i uniform, hantera ditt vapen, strida med din grupp och mer därtill.

Nästa steg är din fordonsutbildning där du lär dig att hantera ditt fordon på ett säkert sätt under olika omständigheter. Du får lära dig köra både på väg och i terräng. Vid godkänd utbildning får du militärt förarbevis för tung lastbil.

Som lastbilsförare kommer du att transportera materiel och specialisera dig i ett särskilt område. Det kan vara allt ifrån mat, drivmedel till ammunition. Du kan arbeta i de här befattningarna:

Packsoldat

En packsoldat arbetar i en trosspluton. Detta innebär att du kommer hantera kompaniets logistik, det vill säga lagerhålla och ersätta kompaniets plutoner med förnödenheter. Du lär sig bland annat att hantera vatten, drivmedel, ammunition, avfall och förbrukning (pennor, tejp, hampgarn).

Vattensoldat

Som vattensoldat lär du dig att rena, lagerhålla och distribuera vatten till en bataljon och brigad. Du jobbar i en vattengrupp som kan åka till en vattentäkt, där du renar vattnet med hjälp av speciella reningsverk, och förvarar vattnet och sedan ersätter förbandets vatten.

Livsmedelssoldat

Livsmedelssoldaten hämtar livsmedel, därefter delar du upp livsmedlen och lämnar över till förbanden som har behov.

Ammunitionssoldat

Ammunitionssoldaten hämtar ammunition för att sedan transportera fram den till stridande bataljoner.

Min väg till lastbilsförare

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär