Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter:
  • Verksamhetsområden: Armén
  • Arbetsområden: Markstrid
  • Teman: Problemlösning, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
3/5
Fysisk
2/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som beriden högvakt är dina huvuduppgifter ceremoniella uppdrag samt att skydda Sveriges försvarsmaktsledning och regering och riksdag. I det ceremoniella arbetet ingår det bland annat att genomföra vaktparaden till häst, vakta både Stockholms och Drottningholms slott samt att vara med vid parader och när utländska politiker och statsledare besöker Sverige.

Hälften av din arbetstid går till att öva inför och genomföra det ceremoniella arbetet. Det innebär att du också tar hand om hästarna.

Resten av tiden kommer du att öva tillsammans med din grupp för att bli bättre som skyttesoldat. I varje grupp finns det olika befattningar, bland annat gruppchef, signalist, fordonsförare och kulspruteskytt.

Om det skulle bli kris eller krig kommer du att vara i Stockholm för att skydda försvarsmaktsledningen och regeringen. Därför är fokuserar du under din utbildning på strid i bebyggelse.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 10 mån
  • Utbildningsplatser:
Kommande utbildningsstarter

12 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Som beriden högvakt kommer du att utbildas i kunna hantera olika vapen, exercis (ceremoni och paradutbildning) och ridning. Du kommer även utbildas som skyttesoldat, där du blir specialiserad på att strida i bebyggelse, det vill säga stadsmiljö.

Ridutbildningen innehåller utöver ridning, utbildning inom hästkunskap och stallskötsel.

Min väg till beriden högvakt

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär