Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet, Logistik
  • Arbetsområden: Försörjning och transport
  • Teman: Fordon/maskiner, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
1/5
Fysisk
3/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som drivmedelssoldat ingår du och din grupp i en underhållspluton som ser till att alla har tillgång till drivmedel, mat, vatten och ammunition. Ni gör också lättare reparationer.

Du kommer köra många olika fordon – exempelvis lastbil (med och utan släp), tankbil och hjullastare. Du hjälper även andra grupper med både längre och kortare transporter. Du måste vara serviceinriktad och se möjligheter där andra ser problem.

Utöver att tanka olika fordon sköter du bilar och containrar så att de har rätt drivmedel med rätt kvalité. Du testar även drivmedlet, vilket kräver hög noggrannhet.

Som drivmedelssoldat är du mobil och din arbetsplats varierar från landningsbana, drivmedelsstation till skogsglänta. Uppgiften som du och din grupp får avgör alltid.

Du och din grupp kan också upprätta en tillfällig drivmedelsdepå för att lagra drivmedel. Skulle ni spilla något måste gruppen också kunna sanera. 

Du bär samma stridsutrustning som övriga soldater i ditt förband men har speciell utrustning vid drivmedelshantering för att undvika brandfarliga vätskor på dig och din uniform.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , , , ,
Kommande utbildningsstarter

24 jul 2023

Sista dag för inskrivning 18 jun 2023

31 jul 2023

Sista dag för inskrivning 25 jun 2023

07 aug 2023

Sista dag för inskrivning 02 jul 2023

18 sep 2023

Sista dag för inskrivning 13 aug 2023

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Genom att öva med ditt förband får du den kompetens du behöver för att kunna lösa dina uppgifter i skarpt läge. Du kommer bli rutinerad på att köra ditt fordon och van att tempoväxla och agera snabbt i pressade lägen.

Som drivmedelssoldat utbildas du och din grupp för att kunna tanka både flygfarkoster som hjul- och bandgående fordon.

Du får lära dig att köra många olika fordon, från lastbil till hjullastare. Du får också lära dig att göra lättare reparationer. 

Min väg till drivmedelssoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär